Putin pozvao ruske milijardere da na sankcije odgovore investicijama u zemlji

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u četvrtak ruske milijardere da investiraju u nove tehnologije, proizvodna postrojenja i poduzeća kako bi pomogli Rusiji da se othrva pokušajima zapada da uništi rusko gospodarstvo, javlja Reuters.

Putin je, u prvom obraćanju pripadnicima poslovne elite od početka invazije na Ukrajinu, kazao da njihova uloga nije samo zarađivati već i pridonositi društvu. Kompanije ne bi smjele skrivati svoje bogatstvo u inozemstvu, već više investirati kod kuće, rekao je Putin.

Pohvalio je “plemenutu misiju” poduzetnika koji vode računa o svojim radnicima i usmjeravaju svoj talent ne samo prema ostvarenju profita već i za javno dobro.

Među milijarderima su, između ostalih, bili Oleg Deripaska, Vladimir Potanin, Aleksej Mordašov, German Khan, Viktor Vekselberg, Viktor Rašnikov, Andrej Melničenko i Dmitrij Mazepin. Njihovi poslovi se protežu od bankarstva do umjetnih gnojiva. Dočekan ovacijama, Putin je najbogatijim Rusima prenio jasnu poruku da moraju više misliti o potrebama zemlje, a manje o sebi samima.

Mnogi od ruskih tajkuna našli su se na meti zapadnih sankcija, no Putin ističe da su se pokušaji da se uništi rusko gospodarstvo pokazali neuspješnima. Također je rekao da su zapadne tvrtke koje su ostale u Rusiji i nisu prošle godine pobjegle u korporativnom egzodusu donijele pametnu odluku.

Ruska vlada suočena sa sve većim proračunskim deficitom namjerava osigurati oko 300 milijardi rubalja (3,9 milijardi dolara) od poreza na izvanrednu dobit. Rusiju ove godine očekuje gospodarski rast, nakon pada od 2,1 posto u 2022.

Putin poziva tužitelje da oštro reagiraju na pokušaje destabilizacije Rusije

Komentari

komentar

You may also like