Putin pozvao ruske saveznike da podrže Pašinjana

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je zemlje članice Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti da podrže armenskog premijera Nikola Pašinjana, objavio je RFE.

Organizaciju Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, koja je pandan NATO-u s dominantnom ruskom ulogom u savezu, čine Rusija, Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

Putin je na online samitu vođa Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti kazao da je Pašinjan “morao donijeti bolne, ali nužne odluke”.

Pašinjan je sklopio 10. studenog sporazum s Azerbajdžanom i Rusijom, po kojemu su se armenske snage povukle iz područja oko samog Nagorno Karabaha, pri čemu je jedina poveznica nepriznate Republike Nagorno Karabah (Arcah) s Armenijom ostao koridor Lachin koji će najmanje idućih pet godina čuvati ruski vojnici.

Unutar samog Nagorno Karabaha azerbajdžanske su snage vojno zauzele povijesnu prijestolnicu Šušu, smještenu na strateškoj uzvisini blizu glavnog rada Stepanakerta.

Zbog vojnog poraza opozicija je zahtijevala ostavku Pašinjana, dok su prosvjednici, po potpisivanju sporazuma, Pašinjana nazivali izdajnikom.





“Svatko na današnjoj sesiji razumije razinu odgovornosti kada se takve odluke donose. Pašinjan je preuzeo tu odgovornost i sada je naš zadatak podržati premijera i njegov tim u naporima da uspostave mir, implementiraju sve donesene odluke i pomognu ljudima koji se nalaze u teškim životnim situacijama; kazao je Putin.

Pašinjan je pak izjavio da je Putin imao “iznimnu” ulogu u “zaustavljanju krvoprolića i zaštiti ljudskih života”.

Komentari

komentar





You may also like