Putin: Pravno gledano, američke trupe na teritoriju Njemačke su okupacijske

S obzirom na krajnje zaoštrene američko-ruske odnose, ali i na položaj Njemačke kao jedne od vodećih zapadnih zemalja koja također vrlo aktivno sudjeluje u „proturuskoj koaliciji“, nikoga neće previše začuditi vijest koju su danas prenijeli mnogi ruski mediji. Evo o čemu se radi:

Američke trupe u Njemačkoj su formalno-pravno još uvijek okupacijske snage, kazao je u srijedu, 25. siječnja, ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa studentima Moskovskog državnog sveučilišta Lomonosov.

“Sovjetske trupe bile su u Austriji, ali su odatle dobrovoljno otišle… Rusija je, kao nasljednica Sovjetskog Saveza, djelovala kao jamac Ustava Republike Austrije i jamac neutralnog statusa Republike Austrije. . I općenito, mnogi obični građani u Austriji to znaju i zahvalni su Rusiji na takvom položaju… Što se tiče drugih europskih zemalja, situacija je komplicirana”,  kazao je ruski čelnik.

Pri tom je skrenuo pozornost na činjenicu da su “najveća država u Europi, gospodarski div – Savezna Republika Njemačka i Sovjetski Savez pravno formalizirali kraj svoje okupacije”.

“Nakon Drugog svjetskog rata Njemačka je bila podijeljena, kao što znate, u četiri sektora – američki, britanski, francuski i sovjetski. Dakle, Sovjetski Savez je formalizirao ukidanje ovog okupacijskog statusa, ali Sjedinjene Države nisu. I, strogo govoreći, formalno-pravno, teritorij Savezne Republike (Njemačke) je dom američkim okupacijskim trupama. I zapravo je tako – ima ih puno,” naglasio je ruski čelnik.

 





Komentari

komentar

You may also like