Putin predložio konferenciju na vrhu pet stalnih članica Vijeća sigurnosti. Podržao ga Macron

Tijekom svoga jučerašnjeg govora u Jeruzalemu na međunarodnom forumu „čuvamo sjećanje na holokaust, borimo se protiv antisemitizma“, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na provođenje konferencije čelnika pet zemalja – stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a: Rusije, Kine, Velike Britanije, SAD-a i Francuske.

Ruski je čelnik naglasio kako te zemlje „imaju posebnu odgovornost za očuvanje civilizacije“ te je predložio konferenciju provesti još ove godine, u bilo kojem mjestu svijeta koje „odgovara kolegama“. Rusija je za to spremna, kazao je Putin. Glavna tema summita „velike petorice“ trebala bi biti sigurnosna pitanja u različitim svjetskim regijama, prije svega u svezi zaoštravanja stanja u Libiji, o čemu je Putin nedavno u Moskvi razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, i o čemu bi trebalo, kako je jučer kazao šef ruske države, donijeti i posebnu rezoluciju u Vijeću sigurnosti.

Ovaj Putinov prijedlog odmah je podržao francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je osobno nazočio spomenutom međunarodnom skupu u Jeruzalemu, na kojemu je sudjelovalo 47 državnika ili šefova vlada iz čitavoga svijeta. Sjedinjene Države predstavljao je potpredsjednik Mike Pence, a iz Velike Britanje kao gost je došao princ Charles. Njemačku je predstavljao njezin predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

 

 

Komentari

komentar





You may also like