Putin primio Bašara al-Asada: Kritizirao uplitanje Turske i SAD-a u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin primio je u jučer u Moskvi sirijskog čelnika Bašara al-Asada i kritizirao strane snage koje su u Siriji bez dozvole UN-a, prenosi Reuters. Putin je posljednji put primio sirijskog vođu u Rusiji 2018. godine u svojoj ljetnoj rezidenciji u crnomorskom odmaralištu Soči.

Putin je za takvo “strano uplitanje” kritizirao Tursku i SAD. Moskva je Asadov najveći saveznik u dugačkog i mukotrpnom sirijskom sukobu.

Ruske zračne snage odigrale su ključnu ulogu u preokretu situacije u sirijskom sukobu u korist Asada, nakon što su u Siriji počele djelovati od 2015. godine, pomažući mu da vrati najveći dio teritorija od pobunjenika.

Međutim, značajni dijelovi Sirije i dalje ostaju izvan kontrole Asadove vlade, a turske snage raspoređene su na većem dijelu sjevera i sjeverozapada, posljednjeg velikog bastiona pobunjenika protiv Assada, a američke snage stacionirane su na istoku i sjeveroistoku pod kontrolom Kurda.

Asad, kojeg je tijekom sukoba podržavao i Iran, od početka rata 2011. godine nekoliko je puta putovao u inozemstvo. Putin je rekao Assadu da su strane snage u Siriji bez dozvole UN-a zapravo smetnja miru u Siriji. Ruski predsjednik mu je također čestitao na osvojenom četvrtom mandatu na predsjedničkim izborima u svibnju.

“Teroristi su pretrpjeli vrlo ozbiljnu štetu, a sirijska vlada, na čelu s vama, kontrolira 90 posto teritorija”, rekao je Putin, prema priopćenju Kremlja. Asad zahvalio ruskom čelniku na humanitarnoj pomoći Siriji i na njegovim nastojanjima da zaustavi “širenje terorizma”. Pohvalio je ono što je nazvao uspjehom ruske i sirijske vojske u “oslobađanju okupiranih teritorija” Sirije.

SAD su prošle godine pooštrile sankcije protiv Sirije, rekavši da imaju za cilj prisiliti Asada da zaustavi rat i pristane na političko rješenje. Sirijska državna novinska agencija SANA rekla je kako su dvojica čelnika razgovarali o suradnji sirijske i ruske vojske u “borbi protiv terorizma i dovršenju oslobađanja dijelova zemlje koji su još uvijek pod kontrolom terorističkih organizacija”.

Komentari

komentar

You may also like