Putin ratificirao sporazum o proširenju pomorske baze Tartus u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak, 29. prosinca, ratificirao je sporazum  o proširenju vojno-pomorske baze u sirijskom gradu Tartusu, na obali Sredozemnog mora.

Suglasno uvjetima tog sporazuma, Sirija Rusiji besplatno predaje zemljište u zoni luke Tartus, kao i tamošnje nekretnine. Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je kako sporazum omogućuje povećanje teritorija baze za 24 hektara. Osim toga, Rusija se može koristiti lučkom infrastrukturom – pristaništima i skladišnim objektima. Rashodi za proširenje baze iznosit će 3,2 milijarde rublji godišnje.

Dokument regulira i način ulaska ruskih brodova u sirijske luke, njihovu registraciju i razmještaj vojne tehnike. U Tartusu se istovremeno može nalaziti 11 brodova, uključno i one na atomski pogon. U dokumentu se također regulira zaštita baze, korištenje komunikacijskih sredstava i radarskih sustava, kao i primjena oružja.

U sporazumu se navodi, kako ta vojna baza ima obrambeni karakter i nije usmjerena protiv drugih država.

Sporazum je potpisan 18. siječnja 2017. godine, na rok od 49 godina. Ostavlja se mogućnost njegovog automatskog produljenja za dodatnih 25 godina.

Ruska strana smatra kako je proširenje pomorske baze Tartus u interesu i Rusije i Sirije. Rusija na taj način može osiguravati „sigurnost u regiji i strateško odvraćanje“, a to odgovara sirijskim interesima ali i interesima drugih država Bliskog istoka, izjavio je danas predsjednik Odbora za obranu i sigurnost ruskog Vijeća Federacije, Viktor Bondarev.





Podsjećamo: 11. prosinca ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je zapovijed o povlačenju značajnog dijela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije nakon uništenja terorističke organizacije „Islamska država“. Pri tom je rečeno, kako će ruske vojne baze – pomorska u Tartusu i zračna u Hmeymimu (regija Latakija) – nastaviti s radom. Putin ih je nazvao „važnim čimbenicima zaštite naših nacionalnih interesa“.

Inače, ruska pomorska baza u Tartusu otvorena je još u sovjetsko doba, 1971. godine i nije predstavljala klasičnu vojnu bazu, već punkt materjalno-tehničke opskrbe ruske flote (za remont i opskrbu brodova iz sovjetske Sredozemne flote koja je prestala postojati 1991.g.).

Ovaj najnoviji ruski vojno-politički potez, koji uključuje proširenje baze Tartus i određuje njezinu buduću ulogu, jasno ukazuje kako će ona prerasti u klasičnu vojnu bazu s postojano baziranim brodovljem, uključno i podmornicama, čime Rusija de facto obnavlja svoju pomorsku nazočnost na strateški važnom istočnom dijelu Sredozemnog mora, od kuda će njezini brodovi uplovljavati i u egipatske, libijske i alžirske luke, kao i ploviti strateški važnim Crvenim morem. Ovdje je zgodno primjetiti, kako je prije 20-ak dana u Moskvi boravio i sudanski predsjednik, koji je tom prigodom, između ostalog, Rusiji ponudio izgradnju pomorske baze na sudanskoj obali Crvenog mora. Iako se ruska strana o tom prijedlogu službeno nije izjasnila, pretpostavljamo, kako otvaranje još jedne ruske baze nije u skladu trenutačnih nacionalnih interesa Moskve, kao niti njezinih sadašnjih financijskih mogućnosti.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like