Putin: Rusija i Kina dosegle najvišu razinu svojih odnosa

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik NR Kine Xi Jinping sudjelovali su u formatu videokonferencije na svečanosti početka gradnje sedmog i osmog bloka atomske centrale Tianwan te trećeg i četvrtog bloka atomske centrale Xudapu u Kini, objavljuju ruski mediji.

S ruske strane događaju su nazočili i potpredsjednik vlade, predsjednik ruskog dijela međuvladine rusko-kineske komisije za energetsku suradnju Aleksandar Novak, kao i predsjednik državne korporacije za atomsku energiju Rosatom Aleksej Lihačov.

Putin je, između ostaloga, tom prigodom izjavio slijedeće: „Grade se moćni, moderni nuklearni reaktori ruskog dizajna koji udovoljavaju svim sigurnosnim zahtjevima i najvišim ekološkim standardima. Planirano je da oni budu pušteni u rad već 2026.-2028., čime će se dati konkretan doprinos… u održavanju energetske sigurnosti Kine. Kineski potrošači dobit će dodatne količine jeftine i ‘čiste’ električne energije.”

Državna korporacija “Rosatom”, koja koristi napredna iskustva ruskih znanstvenika, kao i jedinstvene visokotehnološke mogućnosti domaće industrije, angažirana je u izgradnji nuklearnih elektrana u NR Kini zajedno s kineskim partnerima.

Na video-susretu s kineskom čelnikom ruski čelnik izjavio je kako su Moskva i Peking dostigli najvišu razinu svojih odnosa u cijeloj povijesti suradnje dviju država, i podsjetio da će dvije zemlje vrlo brzo “proslaviti 20. godišnjicu ključnog bilateralnog dokumenta – Ugovora o dobrom susjedstvu, prijateljstvu i suradnji”.

“Možemo reći da su rusko-kineski odnosi dosegnuli najvišu razinu u povijesti”, naglasio je ruski čelnik.
Putin je podsjetio da su glavni smjerovi istinski bliskog partnerstva, suradnje Rusije i Kine na nuklearnim tehnologijama identificirani zajedno s predsjednikom Xi Jinpingom tijekom njegovog posjeta Kini 2018. godine.

“Među njima je i eksperimentalni reaktor za brze neutrone, izgrađen u Kini uz rusko sudjelovanje. Razmatra se pitanje kineskog sudjelovanja u međunarodnom konzorciju za izgradnju višenamjenskog istraživačkog reaktora za brze neutrone u gradu Dimitrovgradu. Planovi uključuju zajedničko istraživanje na polju stvaranja zatvorenog ciklusa nuklearnog goriva”, kazao je ruski čelnik.

Izjavio je kako je Rusija Kini isporučila i termičke blokove radionuklida koji su bili opremljeni kineskom svemirskom letjelicom koja je 2019. izvela prvo slijetanje na drugu (tamnu) stranu Mjeseca.

  „Spremni smo za daljnji razvoj iskustva zajedničke izgradnje nuklearnih elektrana, inovativnog partnerstva u razvoju i primjeni niskougljičnih i drugih tehnologija. To će uistinu omogućiti našim zemljama da zajednički daju značajan doprinos opskrbi svjetskih tržišta čistom energijom, smanjenju emisija stakleničkih plinova, provedbi međunarodne klimatske agende i, općenito, osiguranju progresivnog i održivog globalnog razvoja“, zaključio je Putin.

Komentari

komentar
You may also like