Putin: Rusija može početi s isporukom plina čim Berlin odobri Sjeverni tok 2

Rusija može početi dostavljati plin Europi putem Sjevernog toka 2 čim taj plinovod u Njemačkoj dobije zeleno svjetlo, rekao je sinoć ruski predsjednik Vladimir Putin, okrivivši europsku energetsku politiku za visoku cijenu prirodnog plina, prenosi Reuters.

Plinovod koji podvodnim putem spaja Rusiju i Njemačku financirali su ruski energetski div Gazprom i njegovi europski partneri, usprkos protivljenju SAD-a i nekih europskih država poput Ukrajine i Poljske. Plinovod je izgrađen i sada čeka odobrenje (certifikat) njemačkog regulatora kako bi počeo s komercijalnom prodajom plina, no proces odobrenja mogao bi trajati nekoliko mjeseci.

“Ako njemački regulator da odobrenje sutra, isporuka 17,5 milijardi kubičnih metara plina počet će preksutra”, kazao je Putin. Ta količina predstavljala bi rast ruskih isporuka za 10 posto, piše Financial Times.

Upravitelj Sjevernog toka 2, sa sjedištem u Švicarskoj, u ponedjeljak je objavio da je ispunio prvu cijev plinovoda “tehničkim” plinom. Putin je rekao kako je Rusija na putu da popuni i drugu cijev do sredine prosinca.

Moskva ističe kako bi Sjeverni tok 2, koji će udvostručiti ruske kapacitete za isporuku plina putem Baltika na 110 milijardi kubičnih metara, mogao biti spas za europsko tržište tim energentom, suočeno s nestašicama i ogromnim rastom cijena.

Annalena Baerbock, supredsjednica stranke Zelenih koja će vrlo vjerojatno biti dio nove vladajuće koalicije uz socijaldemokrate (SPD) i liberale (FPD), u četvrtak je kazala kako Njemačka ne bi smjela odobriti taj plinovod, prenosi Politico. “Ne možemo dopustiti da nas Rusija ucjenjuje”, rekao je Baerbock, dodajući da Moskva igra “poker” i djelomično je odgovorna za visoke cijene plina u Europi. “Isporuke plina znatno su smanjene”, rekla je.





S druge strane, Olaf Scholz, vjerojatni budući kancelar njemačke i čelnik SPD-a, stranke koja je osvojila najviše glasova na izborima, znatno je skloniji plinovodu od Baerbock, dodaje Politico.

Komentari

komentar





You may also like