Putin: Ruska mornarica će od sljedeće godine dobiti hiperzvučne krstareće rakete Cirkon

Ispitivanje hiperzvučne krstareće rakete “Cirkon” privodi se kraju i one će od sljedeće godine početi stizati u rusku mornaricu, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na jučerašnjem sastanku obrambene industrije, prenosi TASS.

“Ispitivanje pomorske hiperzvučne krstareće rakete Cirkon je pri kraju. Tijekom ispitivanja pogodila je i kopnene i morske ciljeve točno i u potpunosti u skladu sa zadanom zadaćom, a ispaljena je iz podmornica i s površinskih brodova . Već od sljedeće godine ove će rakete početi pristizati u službu ruske mornarice”, rekao je Putin.

Raketa “3M22 Zircon” (Cirkon) je protubrodski projektil s nosivosti bojeve glave od 300 do 400 kg. Domet je nešto veći od 1000 km, a brzina  do čak 11 000 km/H (Mach 9). Zasad je testirana s podmornica i brodova, a razvija se verzija koja će se moć lansirati s kopna.

Također, ispitivanja su potvrdila funkcionalnost laserskog oružja Peresvet, hiperzvučnih sustava Avangard i Kinžal, dodao je. Danas je posebno važno razvijati i uvoditi tehnologije potrebne za stvaranje novih hiperzvučnih oružnih sustava, lasera poboljšane snage i robotskih platformi koje će biti sposobne za odbijanje potencijalnih vojnih prijetnji i  “to znači da će dodatno ojačati sigurnost naše zemlje”, naglasio je Putin.

Komentari

komentar





You may also like