Putin: SAD je u Afganistanu izazvao samo tragediju i gubitak života

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je kako sadašnja situacija u Afganistanu predstavlja tragediju i poraz koji je u toj zemlji izazvan time što su Sjedinjene Američke Države (SAD) tijekom 20 godina pokušavale nametnuti vlastita pravila i način života, prenosi AA. Povodom početka nove školske godine, Putin je danas posjetio školu u Vladivostoku, a u obraćanju prisutnim je komentirao i situaciju u Afganistanu.

Podsjetivši kako je američka vojska u Afganistanu bila 20 godina, Putin je kazao da je SAD u tom periodu pokušavao “modernizirati“ ljude koji žive u toj zemlji. “SAD je, zapravo, u Afganistanu želio nametnuti vlastita pravila, način života i političke institucije. Takav pokušaj nije donio ništa osim tragedije i gubitka života za Amerikance i još više za Afganistance. Rezultat je nula, ako ne i minus”, kazao je Putin. Rekao je i da je SAD doživio veliki poraz u Afganistanu zato što nije uvažavao povijest, kulturu, životnu filozofiju i tradiciju te zemlje.

“Neophodno je da svi shvate da je nemoguće takvo nametanje izvana. Potrebno je da stvari same sazrijevaju, ako se taj proces želi ubrzati, onda treba ljudima pomoći. Da, to se moglo i trebalo raditi. Međutim, to se trebalo raditi na civiliziran način, strpljivo, bez žurbe, pažljivo i na bazi afirmativnog obrazovanja. Bez ovih faktora, skoro da je nemoguće doći do pozitivnog ishoda“, poručio je Putin.

Putin je prije 2 tjedna rekao kako je SSSR naučio iz poraza u Afganistanu kako ne nametati svoju kulturu drugima.

Komentari

komentar
You may also like