Putin: SAD pristaje započeti razgovore u siječnju o sigurnosnim jamstvima

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je danas da su SAD pristale započeti razgovore o sigurnosnim jamstvima za Rusiju početkom sljedeće godine u Ženevi, prenosi AA.

Govoreći na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, Putin je rekao da je dosadašnja reakcija SAD-a na ruski prijedlog o sigurnosnim jamstvima pozitivna. “Naši američki partneri kažu da su spremni započeti te pregovore na samom početku sljedeće godine u Ženevi”, rekao je. Rezimirajući ruski prijedlog, Putin je rekao: “Bez ikakvih trikova, jednostavno smo postavili uvjet da više ne bi trebalo doći do proširenja NATO-a na istok”. Upitan hoće li Rusija dati jamstvo za nenapadanje Ukrajine ako počnu razgovori o sigurnosnim jamstvima, Putin je rekao: “Naše djelovanje ovisit će o konkretnom rezultatu razgovora”. Prošlog mjeseca Putin je pozvao NATO da započne pregovore s ciljem da Rusiji pruži pouzdana, pravno obvezujuća i dugoročna sigurnosna jamstva. Dana prosinca 15. Jurij Ušakov, savjetnik predsjednika za vanjsku politiku, objavio je da je Rusija predala nacrt svojih prijedloga SAD-u i NATO-u, a dva dana kasnije rusko Ministarstvo vanjskih poslova javno je objavilo tekst nacrta sporazuma koji je predložila Rusija.

Također,ruski predsjednik  tvrdi da je devedesetih NATO obećao Rusiji da se vojni blok predvođen SAD-om neće pomaknuti “ni centimetar prema istoku”, ali se pokazalo da je to bila “žestoka” i “očigledna” laž. Predsjednik je ustvrdio da je Rusiju prevario Zapad, koji je prekršio svoje usmene dogovore da ne primi bivše sovjetske republike i zemlje Varšavskog pakta u NATO nakon pada SSSR-a. Sada pogledajte što se dogodilo. Prevarili su nas. Žestoko i otvoreno. NATO se širi. Oni su u Poljskoj. Tamo imaju projektile”, objasnio je Putin, prenosi RT.

Također, osvrnuo se i na trovanje opozicijskoj aktivista Navaljnog. Ako Zapad ne može ponuditi nikakve konkretne dokaze da je Navaljni otrovan živčanim agensom Novičok, vrijeme je da okrenemo stranicu i da “krenu dalje”, rekao je Putin na današnjoj konferenciji.

Komentari

komentar





You may also like