Putin SAD-u predlaže produljenje sporazuma START 3 bez ikakvih preduvjeta

Jučer je ruski predsjednik Vladimir Putin na zasjedanju s čelnicima ruskog Ministarstva obrane i vojno-industrijskog kompleksa, izjavio, kako je Rusija spremna tijekom ovoga mjeseca, bez ikakvih prethodnih preduvjeta produljiti verziju postojećeg sporazuma o ograničenju ofanzivnog strateškog naoružanja – poznatijeg kao START 3.

Putin je naglasio kako „Rusija nije zainteresirana za utrku u naoružanju i razmještaj raketa tamo gdje ih sada nema“. Pritom je podsjetio na jednostrano povlačenje SAD-a iz sporazuma o ograničenju sustava proturaketne obrane 2002. godine, potpisanog između SAD-a i SSSR-a 1972. g.

Ruski čelnik također je kazao, kako, osim od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, niti od jednog drugog državnika ključnih Zapadnih zemalja nije dobio odgovor na njegovu inicijativu o moratoriju na razmještaj raketa malog i srednjeg dometa nakon što je sporazum o tome prestao važiti u ljeto ove godine.

Podsjećamo: početkom kolovoza ove godine SAD, a gotovo istodobno i Ruska Federacija, i službeno su se povukle iz Sporazuma o zabrani raketa malog i srednjeg dometa čime je on i de facto prestao važiti. Također podsjećamo kako spomenuti sporazum START 3 ističe 5. veljače 2021. godine i da rok za njegovo produljenje u postojećoj formi završava vrlo brzo, a da vremena za potpisivanje novog sporazuma takve vrste više zapravo i nema.Radi se, o trenutačno posljednjem važećem velikom vojnom sporazumu između SAD-a i Rusije. Nakon njegovoga isteka, a ukoliko on ne bude produljen, i službeno će se moći konstatirati kako utrka u naoružanju može iznova početi, iako ona, u stvarnosti, nikada nije niti prestala.

 

Komentari

komentar





You may also like