Putin se ispričao Izraelcima zbog komentara Lavrova da Hitler ima “židovske krvi”

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je izraelskog premijera Naftalija Bennetta danas i čestitao mu 74. obljetnicu neovisnosti Izraela.

Izvijestili su da su njih dvojica izrazili nadu u nastavak prijateljskih odnosa, a razgovarali su i o ratu u Ukrajini. Razgovor se odvijao u pozadini primjedbi ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da je “Hitler imao židovsku krv”: Naime Lavrov, iskusni diplomat, je za talijanski medij ponudio prilično neumjesnu izjavu. Prepirka je počela kada je Lavrov rekao da židovsko porijeklo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ne negira nacističke elemente njegove zemlje. “Pa što ako je Zelenski Židov?”, upitao je Lavrov i dodao: “Ta činjenica ne negira nacističke elemente u Ukrajini. Vjerujem da je i Hitler imao židovsku krv. To ne znači apsolutno ništa. Mudri židovski narod je rekao da su najvatreniji antisemiti obično Židovi.”

Prema uredu izraelskog premijera, Putin se ispričao Bennettu zbog Lavrovljevih primjedbi, koje su razljutile Izrael. Bennett je prihvatio ispriku predsjednika Putina i zahvalio mu se na pojašnjenju predsjednikova stava prema židovskom narodu i sjećanju na holokaust, prenosi Israel National News.

Premijer je Putinu iznio humanitarni zahtjev da se ispitaju različite mogućnosti evakuacije civila iz bivše čeličane Azovstal u Mariupolju. Zahtjev je uslijedio nakon njegovog jučerašnjeg razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Predsjednik Putin obećao je dopustiti evakuaciju civila, uključujući i ranjene civile, kroz humanitarni koridor UN-a i Crvenog križa. Prethodno je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba razgovarao s izraelskim ministrom vanjskih poslova Yairom Lapidom i čestitao mu Dan neovisnosti Izraela. Kuleba je nadalje rekao Lapidu da “antisemitizam ima dugogodišnje tragove među ruskim elitama. Sergej Lavrov se mora javno ispričati svim Židovima svijeta. Antisemitizam se ne može tolerirati.”

Komentari

komentar





You may also like