Putin se obratio naciji: „Zapad želi uništiti Rusiju!“ Proglasio djelomičnu mobilizaciju. Je li se sve moglo izbjeći?

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se jutros naciji i rekao na početku govora da Zapad “želi uništiti Rusiju” i da se “ovdje radi o obrani Rusije i teritorija Donbasa”, objavio je HRT.

Poručio je da od danas počinje djelomična mobilizacija. Proruski čelnici okupiranih ukrajinskih regija najavili su za ovaj vikend referendum o pripojenju Rusiji. Očekuje se da će Putin na to pristati, što bi Moskvi otvorilo mogućnost za opću mobilizaciju i obranu novih granica zemlje svim sredstvima.

Zapad poručuje da referendumi neće biti legitimni, obećava da će nastaviti pomagati Ukrajini koliko god to bude potrebno. Iz NATO-a poručuju da takvi planovi znače eskalaciju rata, a EU prijeti novim sankcijama.

Kako prenosi ruski medij RIA Novosti, Putin je kazao slijedeće: “Da bismo zaštitili našu domovinu, njezin suverenitet i teritorijalnu cjelovitost, kako bismo osigurali sigurnost našeg naroda i naroda na oslobođenom teritoriju, smatram potrebnim podržati prijedlog Ministarstva obrane i Glavnog stožera o provođenju djelomične mobilizacije u Ruskoj. Federaciji.”
Naglasio je kako regrutaciji podliježu samo oni koji su u rezervnom sastavu, poglavito oni koji su služili vojni rok i imaju iskustvo. Prije upućivanja u postrojbu proći će dodatnu obuku.

Postupci vezani uz ovu odluku počet će danas, 21. rujna.

Putin je u svom govoru upozorio one koji Rusiju pokušavaju ucijeniti nuklearnim oružjem, objavila je ruska agencija RIA Novosti.
Prethodno je kazao u svom obraćanju Rusima da građani te zemlje mogu biti sigurni da će “teritorijalna cjelovitost naše domovine, naša neovisnost i sloboda biti osigurani”.
“A oni koji nas pokušavaju ucijeniti nuklearnim oružjem trebali bi znati da se ruža vjetrova može okrenuti i u njihovom smjeru”, rekao je Putin u svom obraćanju.

Rusija će podržati odluku stanovnika Donbasa i oslobođenih teritorija

Politika zastrašivanja i terora kijevskog režima poprima sve užasnije i barbarske oblike, a represija protiv građana diljem Ukrajine se pojačava, kazao je Putin. U takvim okolnostima Rusija će podržati odluku koju o svojoj budućnosti donesu stanovnici Donbasa, Zaporožja i Hersonske regije.
“Mi ne možemo, nemamo moralno pravo predati sebi bliske ljude da ih strpaju dželatima, ne možemo ne odgovoriti na njihovu iskrenu želju da sami određuju svoju sudbinu, parlamenti Narodnih Republika Donbasa, kao i vojno-civilne uprave regija Herson i Zaporožje odlučile su održati referendum o budućnosti ovih teritorija i obratile su se nama, Rusiji, sa zahtjevom da podrži takav korak.”
Dodali bismo: Putin je potvrdio ono što se već davno moglo naslutiti – Ruska Federacija će, nakon Krima 2014. godine, pripojiti i spomenute ukrajinske regije. Međutim, teško je vjerovati da će na tome biti i kraj, jer eskalacija sukoba sigurno slijedi, o čemu svjedoče izjave iz Kijeva ali i NATO saveza i zapadnih političara u cijelosti.
Kada je Putin 2018. godine, u govoru zastupnicima ruskog parlamenta i uglednim javnim i vjerskim osobama prigodom animirane prezentacije najnovijih tipova ruskog oružja kazao kako “Rusiju nisu željeli slušati, a od sada će to morati”, malo je tko mislio da će se upravo to dogoditi na ovako dramatičan način, i to već za četiri godine.
Naime, od danas će Rusiju slušati svi (u smislu ozbiljnosti njenih postupaka), ali je glavno pitanje hoće li je htjeti i poslušati kada je riječ o njenim sigurnosnim zahtjevima, gdje je pitanje Ukrajine odnosno njezino ne primanje u NATO savez bilo jedno od ključnih. Sada je već svima jasno kako Ukrajina neće u NATO, ali je glavno pitanje što će na kraju svega ovoga ostati i od Ukrajine i od NATO saveza i od Rusije, i od svijeta u cjelini?
Je li se ovo moglo izbjeći? Siguran sam da je, samo da je bilo malo više sluha za strahove drugih, a malo manje ega i potpuno pogrešnih procjena.

Komentari

komentar





You may also like