Putin se obratio Rusima oko referenduma o ustavnim promjenama

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak, 30. lipnja, obratio se građanima Rusije, pozvavši ih na izlazak na glasačka mjesta vezano uz referendum o ustavnim promjenama, čiji se glavni dan održavanja odvija u srijedu, 1. srpnja.

Putin je podsjetio kako će predložene promjene Ustava stupiti na snagu samo u slučaju dobivene potpore od strane samih građana.

U Zapadnim mainstream medijima kao i tamošnjim političkim krugovima, ovaj se sveruski referendum, koji se trebao održati još početkom svibnja ali je bio odgođen zbog epidemije koronavirusa Covid-19, smatra svojevrsnom farsom, koja će poslužiti Putinu za gotovo neograničeni ostanak na vlasti. Međutim, to je poprilično proizvoljna ocjena s obzirom kako predložene promjene uključuju i niz, onih prilično osjetljivih, koje idu u smjeru smanjenja predsjedničkih ovlasti u korist zakonodavca – parlamenta, poglavito kada je u pitanju imenovanje i izbor predsjednika ruske vlade. To, međutim, nikako ne znači da Rusija mijenja predsjednički za parlamentarni sustav vlasti, i Putin je to već ranije jasno dao do znanja, kazavši, kako je Ruska Federacija složena, višenacionalna država za čiju je stabilnost predsjednički sustav dokazano najpovoljniji. Naravno, u ovakvim goepolitičkim odnosima u svijetu (gdje je Putin, zapravo, glavna brana neometanog širenja američkih globalnih interesa), sve se ipak puno više promatra kroz prizmu činjenice da će on (ali i svi ostali ruski predsjednici poslije njega) imati pravo na sudjelovanje u novoj predsjedničkoj utrci i nakon isteka njegova sadašnjega mandata. Naravno, ukoliko referendum prođe, u što malo tko sumnja.

 

Komentari

komentar
You may also like