Putin se sažalio nad Europom: Rusija će povećati isporuke plina, ali pod određenim uvjetima

Kaos na europskom plinskom tržištu, kao i nevjerojatne cijene koje taj energent postiže u vrijeme početka sezone grijanja i polupraznih plinskih skladišta, izazivaju veliku pozornost ne samo u EU i Velikoj Britaniji gdje se događaju nemile i nezamislive scene, već i s druge strane Atlantika. Na tu se temu, kao i na reakciju ruskog državnog vrha na istu uslijed jučerašnjeg dramatičnog rasta cijena plina u vrlo kratkom vremenskom roku, osvrnuo i američki Bloomberg u svom tekstu od 6. listopada.

U njemu se ističe kako je, sada, kada se zima brzo približava a zapanjujuće cijene energije pogodile Europu, ruski predsjednik Vladimir Putin odabrao pogodan trenutak da iskoristi polugu svoje zemlje – naftne i plinske velesile, koja mu stoji na raspolaganju.

Naime, u samo nekoliko minuta cijene prirodnog plina u Europi skočile za 40 posto, navodi Bloomberg. Putin je pokušao sniziti cijene nudeći pomoć u stabilizaciji stanja, napomenuvši kako bi Rusija ove godine mogla potencijalno izvesti rekordne količine ovog ključnog goriva na europski kontinent.

Pri tom potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak (u prethodnoj vladi bio je ministar energetike, op. ZM.), tvrdi kako bi brza certifikacija kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2 mogla bi biti jedan od načina za postizanje tog cilja, navodi američki medij.

Ovdje bismo dodali kako certifikaciju istog mora odobriti njemački regulator i da za to ima rok od cca tri mjeseca, što znači da se spomenuti plinovod, ako bi se certifikacija odužila, ne bi mogao pustiti u pogon prije iduće godine što bi, u sadašnjim uvjetima europske plinske krize, moglo biti krajnje neugodno i opasno – poglavito u slučaju hladne zime.

Sjeverni tok 2, piše dalje Bloomberg, sada je postao talac dugotrajnog, zamršenog i visoko ispolitiziranog procesa izdavanja dozvola. Iako sam Putin nije izravno povezao pokretanje dodatnih zaliha s dozvolom za rad tog plinovoda, napomenuo je kako je još jedan važan ruski izvozni put u Europu – onaj preko Ukrajine – skuplji i da zagađuje okoliš.





“Razmislimo o mogućem povećanju ponude na tržištu, ali to se mora učiniti pažljivo”, rekao je Putin na sastanku o energetskom razvoju u srijedu, 6. listopada.

Putin je kazao da će ove godine Gazprom poslati više plina kroz Ukrajinu nego što je predviđeno ugovorom koji završava istekom 2023. godine. U međuvremenu je izrazio sumnju u prikladnost Ukrajine kao tranzitne zemlje, istaknuvši kako su novi plinovodi koji prolaze kroz Crno i Baltičko more – uključujući Sjeverni tok 2 – ekonomski i ekološki superiorniji.

Prema Putinovim riječima, povećanje obujma opskrbe kroz Ukrajinu “za Gazprom je ekonomski neisplativo“, jer je višestruko skuplje, kao i emisije CO2 u atmosferu.





Međutim, Putin je također istaknuo “pogrešku” koju je učinila Europska komisija prelaskom s dugoročnih ugovora, koje Rusija preferira, na one kratkoročne. “Zbog toga je sada cijena plina oborila sve povijesne rekorde: danas već iznosi dvije tisuće dolara za tisuću kubičnih metara – više od deset puta više od prosječne cijene prošle godine”, izjavio je ruski čelnik.

Europska energetska kriza izaziva ozbiljna previranja na tržištima dionica, potičući strah od inflacije i prijeteći krahom krupne industrije. Europske vlade bore se s poduzimanjem potrebnih mjera, ali zasad se mogu samo nadati blagoj zimi koja će ublažiti udarac, navodi američki medij.

Komentari

komentar

You may also like