Putin: „Sjeverni tok 2“ će se dovršiti

Plinovod Sjeverni tok 2 očito je i bez sumnje profitabilan projekt za gospodarstvo Europe općenito, a poglavito Njemačke.

To je u četvrtak, 17. prosinca, izjavio ruski predsjednik Vladimir Putin na medijskoj konferenciji, odgovarajući na pitanje – hoće li plinovod biti završen?

Putin je napomenuo kako bi kroz alternativu tom plinovodu – kupnju ukapljenog plina iz Sjedinjenih Država – europski potrošači morali platiti 20% više nego za ruski plin koji bi njime stizao.

“To znači smanjenje konkurentnosti njemačkog gospodarstva i povećanje cijena za kućanstva”, kazao je ruski šef države.

Očite koristi od Sjevernog toka 2 za Njemačku i Europu toliko su vidljive da ne treba biti stručnjak za energetiku ili ekonomiju da bi se to razumjelo, kazao je Putin, naglasivši, kako do sada i predstavnici njemačke ekonomije i njezino političko vodstvo  zauzimaju otvoreni stav u znak potpore ovom projektu.

Također je naglasio kako je projekt “praktički dovršen” te da ostaje za izgraditi 165 km plinovoda.
“Vjerujem da ćemo taj posao završiti, zaključio je Putin, pritom izražavajući nadu da će se nova američka administracija “vratiti poštenoj konkurenciji” i prestati zahtijevati od svojih njemačkih partnera da odustanu od vlastitih nacionalnih interesa.

Ovdje bismo dodali: u ovo zadnje prilično je teško vjerovati i u kontekstu naše, danas objavljene vijesti, prema kojoj je zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Christopher Robinson izjavio kako će Washington nastaviti uvoditi ograničenja protiv Sjevernog toka 2 sve dok se taj plinovod ne zaustavi. Pri tom je izrazio mišljenje da je moguće poboljšati rusko-američke odnose sprječavanjem dovršetka spomenutog plinovoda, govoreći slijedeće:

“Ako želimo stabilniji odnos s Rusijom ili želimo poboljšati odnose s Rusijom, tada je potrebno zaustaviti i obuzdati štetni utjecaj Rusije po te buduće američko-ruske odnose, pa stoga moramo zaustaviti plinovod Sjeverni tok 2.”

S druge strane jučer je njemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu izjavila kako stav vlade u Berlinu po ovom pitanju ostaje nepromijenjen: ona i dalje projekt Sjeverni tok 2 smatra ekonomskim i smatra potrebnim njegov dovršetak.

Geopolitika News uskoro objavljuje veliku analizu na ovu temu.

Iz SAD-a poručili: „Sjeverni tok 2“ nikada neće biti dovršen
Komentari

komentar

You may also like