Putin: Sjevernu Koreju se ne smije stisnuti u kut

Ruski predsjednik Vladimir Putin, u srijedu, 6. rujna, na Istočnom gospodarskom forumu koji se održava u Vladivostoku, tijekom razgovora s južnokorejskim kolegom Moon Jae-inom izjavio je kako se ne smije pasti pod emocije i pritisnuti Sjevernu Koreju uz kut.

„Ne smije se pasti pod emocije i Sjevernu Koreju utjerati u kut. Sada je, kao nikada, svima nužno iskazati hladnokrvnost i izbjeći korake koji vode prema eskalaciji napetosti“, izjavio je ruski čelnik i podsjetio na konkretne zajedničke rusko-kineske prijedloge za riješenje krize, pozvavši sve strane na pažljivije proučavanje te inicijative koja je „stvaran put prema sniženju napetosti i etapnom riješenju krize“.

Podsjetio je kako Rusija ne priznaje nuklearni status Sjeverne Koreje jer njezin raketni program grubo narušava rezoluciju VS UN-a i urušava sustav ne širenja atomskog naoružanja. On također ugrožava sigurnost u Sjevero-istočnoj Aziji.

U razgovoru sajužnokorejskim predsjednikom, Putin je dodao kako je Rusija spremna na realizaciju trostranih projekata s Južnom Korejom i Kinom, a radi se o isporukama ruskog plina u Koreju i integraciji električne mreže.

Južnokorejski čelnik je u razgovoru  kazao slijedeće: „Gospodin predsjednik i ja imamo jedinstveno mišljenje, kako su atomska i raketna testiranja nepravilan put i da je aktualna zadaća snižavanje napetosti na Korejskom poluotoku.“Uz ovu vijest želimo podsjetiti kako je preksinoć u Seul došao i tajnik ruskog Vijeća nacionalne sigurnosti Sergej Narishkin i da je osobno razgovarao s predsjednikom Moon Jae-inom i prenio mu ruski stav o nužnosti mirnog riješenja sjevernokorejske krize. Upravo se iz tog posjeta vidi koliko je ta kriza eskalirala jer predsjednik jedne države prima u osobni posjet političkog šefa ruskih obavještajaca, a u diplomatskoj praksi to nije ista politička razina za vođenje razgovora. To vjerojatno samo potvrđuje vijest američkog privatnog obavještajnog analitičkog centra Stratfor, koji je prije tri dana pisao o „prvim pukotinama između saveznika“ SAD-a i Južne Koreje zbog neslaganja oko načina riješenja korejske krize. Tada je, navodi Stratfor, američki predsjednik Donald Trump nakon testiranja sjevernokorejske H-bombe namjerno zaobišao južnokorejskog kolegu te nazvao japanskog premijera Abea.

Geopolitika.News smatra kako je izvanregionalnim državama puno jednostavnije govoriti o vojnim opcijama nego onim zemljama koje egzistiraju u zoni Korejskog poluotoka. Zato one redom i pozivaju na suzdržanost i staloženost u reakcijama. Uostalom, ovaj problem ipak se njih primarno i tiče.

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like