Putin spašava EU: Cijene plina pale na 1.175 dolara

Svega dan nakon objave riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina kako će Gazprom osigurati dodatne količine plina za Europu, pogođenu podivljalim cijenama tog energenta, došlo je do njihovog naglog pada.

Prema pokazatelju londonske energetske burze ICE Futures, terminski ugovori za kupnju plina u mjesecu studenom na nizozemskom čvorištu TTF danas iznose 1175 dolara za tisuću kubičnih metara. To je veliki pad u odnosu na stanje od srijede, kada je cijena plina na istom čvorištu umalo dosegla 2000 dolara za 1000 m3 (preciznije, 1937 dolara).

Bez obzira na to, ovo su još uvijek vrlo visoke cijene, na koje europsko plinsko tržište nije naviklo u svojoj povijesti.

Kriza je počela s rastom cijena još u lipnju, a koliko je brzo napredovala svjedoči i podatak da je se plinom u kolovozu trgovalo za 515 dolara, da bi se do kraja rujna cijena više nego udvostručila.

Sada je najvažnije da se stanje stabilizira, a spekulanti izbace iz igre. Oni su u najvećoj mjeri i pridonijeli ovakvom stanju jer ostvaruju velike zarade.

Tržište je snažno reagiralo na Putinove riječi. Vjerojatno iz razloga što nakon njegovih riječi uvijek slijedi i djelo tj. on stoji iza onoga što kaže – sviđalo se to nekome ili ne. Ozbiljnim europskim trgovcima plinom očito se sviđa. To je i najbolji način da se riješe velikog broja spekulativnih tvrtki koje su zarađivale na preprodaji plina a da im on uopće nije bio potreban – što je krenulo nakon 2014. g. i preporuke Europske komisije da se države članice počnu okretati slobodnom tržištu kroz kratkoročne plinske ugovora, a da odustaju od onih dugoročnih. Međutim ta se politika pokazala pogrešnom, a cijenu iste sada plaćaju mnogi.





Usprkos svemu stanje je još uvijek krajnje ozbiljno: plina je malo, skladišta nisu popunjena na potrebne razine da bi jamčile sigurnost opskrbe i potrebna je žurna reakcija. Vidjet ćemo hoće li Rusi opet spašavati Europu od hladne zime koja je upravo počela. O tome smo jučer opširnije opisali u komentaru Bloombergovog članka, što možete pogledati ovdje.

Putin se sažalio nad Europom: Rusija će povećati isporuke plina, ali pod određenim uvjetima





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like