Putin: spremni smo izručivati cyber kriminalce Washintonu ako je dogovor obostran

Ruski predsjednik Vladimir Putin sinoć je za državnu televiziju opet komentirao odnos sa SAD uoči prvog sastanka s Bideom koji će se održati u srijedu.

Dok je u intervjuu za NBC, Putin bio pomalo oštar prema Bidenu (“karijerist”, “holivudski mačoizam”, u sinoćnjem intervjuu mogli su se čuti i pomirbeni tonovi iz Kremlja. Tako je ruski predsjednik pohvalio “profesionalizam” Bidena u svijetlu odluke da obnovi New START dogovor o ograničenju naoružanja (posebice nuklearnog).

Osim toga, Vladimir Putin  kazao je kako su spremni stvoriti dogovor s Washingtonom o izručivanju hakera i ostalih cyber kriminalaca.

“Ukoliko se dogovorimo o izručivanju cyber kriminalaca, naravno da će Rusija to činiti, ali samo ako druga strana, u ovom slučaju SAD, pristanu na isto i budu izručivali takve kriminalce Rusiji na ispitivanje. Pitanje cyber kriminala jedno je od najbitnijih pitanja trenutno jer uplitanje u računalne sustave može imati zbilja ozbiljne posljedice.”

Prisjetimo se da su prije mjesec dana hakeri (negdje s teritorija bivšeg SSSR-a) onesposobili najveći cjevovod goriva u SAD što je uzrokovalo krizu opskrbe. Osim toga, napadnut je i sustav velikog mesnog prerađivača JBS koji radi na području Australije i SAD-a.

 





Komentari

komentar

You may also like