Putin sprječio sporazum UAE i Sirije protiv Turske?

Prijestolonasljedni princ emirata Abu Dhabi (najvećeg i najbogatijeg od ukupno sedam emirata zaljevske monarhije UAE), i zamjenik vrhovnog zapovjednika zemlje Mohammed bin Zayed al-Nahyan pokušao je uvjeriti sirijskog predsjednika Bashara el-Assada u nužnost nastavka napada na tursku vojsku u sirijskoj sjevero-zapadnoj regiji Idlib, neovisno o postignutom rusko-turskog sporazuma 5. ožujka u Moskvi. U zamjenu za takav scenarij emiratski prijestolonasljednik obećao je „odriješiti kesu“ i Assadu dostaviti izdašnu financijsku pomoć. O tome je izvijestio medij Middle East Eye (МЕЕ) sa sjedištem u Londonu.

Taj medij, koji se, kako se navodi u tekstu poziva na provjerene izvore, piše da navedeni princ, inače bliski suradnik saudijskog prijestolonasljednika Muhammeda bin Salmana, želi „blokirati“ rusko-turski sporzum o prekidu vatre u zamjenu za izdašnu financijsku nagradu Damasku.

Ovdje želimo podsjetiti kako su UAE još prije više od godinu dana obnovili rad svog veleposlanstva u glavnom gradu Sirije nakon što su sve članice Arapske lige 2011.g. Siriju izbacile iz svoga članstva i demonstrativno zatvorile svoja diplomatska predstavništva, optužujući Assada za građanski rat u toj zemlji. Posljednjih mjeseci i pojedine druge arapske zemlje ponovo otvaraju diplomatske misije u Damasku, poput Egipta i Libije (dijela te zemlje koji je pod upravom vlade u Bengaziju i snaga generala Khalife Haftara, i to nakon što je Turska krajem prošle godine počela pružati vojnu pomoć libijskoj vladi sa sjedištem u Tripoliju).

MEE navodi kako je nekoliko dana uoči sastanka Putin-Erdogan održanog u Moskvi vođa UAE poslao svog visokopozicioniranog izaslanika Alija al-Shamsija u Damask na razgovor (oko navedenog sporazuma) s Assadom. Princ je predložio Assadu 3 milijarde dolara u zamjenu za obnavljanje sirijske ofanzive na tursku vojsku u Idlibu. Assad je navodno tražio 5 milijardi dolara, pričemu je 250 milijuna trebalo biti uplaćeno kao avans. Ti su pregovori, navodno, vođeni u potpunoj tajnosti, ali se emiratski princ svejedno bojao kako će SAD za to saznati i da će uslijediti njihova reakcija. Assad se navodno požalio al-Shamsiju kako je „Iran obustavio plaćanje jer nema gotovinu, a Rusi svejedno ne plaćaju“.

„Sporazum je bio sklopljen ali je za njega saznala Moskva. Predsjednik Vladimir Putin žurno je u Damask poslao ministra obrane Sergeya Shoygu, kako bi upozorio Assada na posljedice propasti pregovora o Idlibu.“ Putin je, navodno, zbog pokušaja tog zakulisnog dogovora između Abu Dhabija i Damaska bio jako ljut. Međutim, UAE tada su već bili Damasku uplatili avans od 250 milijuna dolara i „sporazum“ je visio u zraku.

U istom tekstu MEE navode se i dva glavna motiva emiratskog princa za njegov dogovor s Assadom: prvo, želio je uvući turske snage u dugotrajni i krvavi vojni sukob na sjeveru Sirije: i drugo, želio je rastegnuti resurse turske vojske do stupnja kada će morati odvratiti pozornost od Libije, gdje Ankara podupire vladu u Tripoliju. Poznato je, naime, kako su uz Egipat uporavo UAE najveći pokrovitelj vlade na istoku Libije i snaga generla Haftara, a tamo se čak bore i službene emiratske postrojbe.
 

Komentari

komentar

You may also like