Putin stigao u Peking, donio novi sporazum o isporuci plina

Ruski predsjednik Vladimir Putin sletio je u Peking gdje kreću Zimske olimpijske igre, noseći sa sobom sporazum o daljnjem povećanju isporuke prirodnog plina Kini, prenosi Reuters.

Putin je kineskom čelniku Xiju Jinpingu u Pekingu rekao da je Rusija pripremila novi dogovor o opskrbi Kinom s dodatnih 10 milijardi kubika prirodnog plina, pokazao je televizijski prijenos njihovog razgovora. Rusija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača fosilnih goriva, jača svoje partnerstvo s Kinom, najvećim svjetskim uvoznikom energenata, uslijed tenzija Moskve i Zapada zbog situacije oko Ukrajine i drugih pitanja.

Kineska državna televizija CCTV popratila je Putinov dolazak u Peking naglasivši da je on, baš kao i kinesko vodstvo, izrazio protivljenje politizaciji OI koje dio zapadnih diplomata bojkotira. Uz zrakoplov s ruskim i kineskim zastavama vide se i avioni s mongolskim i srpskim oznakama jer na otvaranje u Peking stižu i mongolski premijer L. Oyun-Erdene i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Državni mediji ranije su prenijeli da su u Kinu sletjeli katarski emir Šeik Tamim bin Hamad Al Tani i princ prijestolonasljednik UAE-a Šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan.

Putin i Xi imat će radni ručak kasnije u petak na kojem će potpisati više od 15 sporazuma, a dio njih bit će vezan za prirodni plin. Rusija je krajem 2019. počela Kini isporučivati taj energent novoizgrađenim plinovodom Snaga Sibira, a u planu je novi plinovod preko Mongolije. Gazprom je u petak objavio da će njime isporuka plina Kini narasti za četvrtinu.

Rusija i Kina koordinirale su svoj stav o Ukrajini dan ranije, tijekom susreta ministara vanjskih poslova Sergeja Lavrova i Wanga Yia, objavilo je kinesko ministarstvo. SAD je odgovorio prijetnjom kineskim firmama ako će izbjegavati sankcije na uvoz u Moskvu u slučaju ruske invazije Ukrajine. Peking prije Lavrova nije primio stranog političkog gosta gotovo dvije godine zbog mjera pandemije.

Komentari

komentar





You may also like