Putin stiže u S. Arabiju i poziva Rijad i Teheran da prestanu koristiti Siriju za svoje sukobe

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas stiže u službeni posjet Saudijskoj Arabiji. Tijekom sastanka s njegovim domaćinima kraljem Salmanom bin Abdel Azizom al-Saudom i prijestolonasljednikom Muhammedom bin-Salmanom planiraju se potpisati sporazumi o uzajamnim investicijama u visini od 2 milijarde dolara, između ostaloga u naftnom sektoru i poljoprivredi.

Odnosi dviju zemlja proteklih su se godina znatno poboljšali, što je prije svega rezultat uspostave međusobne energetske suradnje, prije svega dogovaranja o „naftnoj politici“ tj. proizvodnji i cijenama nafte na svjetskom tržištu s obzirom da su dvije zemlje i najveći svjetski proizvođači nafte. Rijad je godinama od Moskve tražio zajednički pristup toj problematici, na što je Moskva pristala tek prije nekoliko godina. Dvije su zemlje, zapravo, i utemeljiteljice formata OPEC+ koji obuhvaća sve članice OPEC-a i Rusku Fedraciju, u sklopu kojega se, između ostalog, dogovaraju kvote dnevne proizvodnje „crnog zlata“ za šestomjesečna razdoblja, kako bi se izbjegle nestabilnosti na tržištu vezano uz ponudu i potražnju.

Jučer je ruski predsjednik dao veliki intervju za saudijske medije, u kojemu je, između ostalog, pozvao Rijad i Teheran da prestanu međusobne probleme rješavati na teritoriju jedne suverene zemlje – Sirije, i da omoguće prekid sukoba i političko riješenje tamošnje krize. Također je ostavio mogućnost da Moskva posreduje u dijalogu između Saudijske Arabije i Irana, iako je rekao kako obje zemlje za tako nešto posrednike niti ne trebaju, već samo dobru volju. Teheran je posljednjih dana ponovio svoje prijašnje stavove iz srpnja ove godine, kada je ministar vanjskih poslova Javad Zarif izjavio kako je Iran uvijek spreman za bezuvjetan početak dijaloga sa Saudijskom Arabijom po svim pitanjima koja opterećuju njihove odnose ukoliko Rijad to bude želio.

Današnji se posjet odvija u ozračju prijetnje vojnom eskalacijom na Bliskom istoku nakon turske vojne intervencije na sjevero-istoku Sirije, kao i novih napada na naftne objekte u regiji. Ruski čelnik sutra odlazi u posjet UAE.

Komentari

komentar





You may also like