Putin: sve ide prema planu u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da u Ukrajini sve ide prema planu i da će ruska vojska ispuniti svoje ciljeve u sklopu specijalne vojne operacije.

Putin je rekao da zapadne sankcije Rusiji nalikuju objavi rata i branio je odluku o invaziji na Ukrajinu, rekavši da Moskva treba braniti one koji govore ruski na istoku Ukrajine, kao i svoje interese. “Ove sankcije koje se uvode slične su objavi rata, ali hvala Bogu da do toga nije došlo”, rekao je Putin, obraćajući se skupini stjuardesa u centru za obuku Aeroflota u blizini Moskve.

U komentarima emitiranim na državnoj televiziji, čelnik Kremlja rekao je da Rusija želi da se Ukrajina “demilitarizira”, “denacificira” i da Ukrajina treba imati neutralan status. Putin je naglasio da će Rusija smatrati svaku neprijateljem svaku zemlju koja pokuša nametnuti zonu zabrane letova iznad Ukrajine. NATO je ipak odbacio zahtjev Kijeva za zonom zabrane letova. “Svaki razvoj događaja u tom smjeru smatrat ćemo sudjelovanjem u oružanom sukobu jer je stvorena prijetnja našim vojnicima”, rekao je o mogućoj “zoni zabrane leta iznad teritorija Ukrajine”.
Putin je rekao da Rusija ne planira uvesti izvanredno stanje odgovarajući na glasine da će to učiniti zbog sukoba u Ukrajini. “Izvanredno stanje se uvodi (…) u slučaju agresije, posebno u područjima u kojima se vode borbe. Mi nemamo takvu situaciju i nadam se da neće trebati intervenirati”, rekao je, a prenosi AFP.

Prema njegovim riječima u ruskim vojnim operacijama u Ukrajini sudjeluju samo profesionalni vojnici i časnici, a Kremlj ne planira slati ročnike ili rezerviste. “Naša vojska će ispuniti sve zadaće. U to uopće ne sumnjam. Sve ide po planu.”

Komentari

komentar

You may also like