Putin: Tek treba vidjeti kvalitetu vraćene opreme za Sjeverni tok 1

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da se ne zna u kakvom će stanju turbina Sjevernog toka 1 biti vraćena nakon popravka u Kanadi, što dodatno povećava neizvjesnost u pogledu plinovoda koji bi nakon održavanja trebao biti ponovno u funkciji, Reuters.

Putin je kazao i da postoji rizik da se servisirana oprema možda isključi, što bi zaustavilo protok plina kroz Sjeverni tok 1. Energetski div pod kontrolom Kremlja, Gazprom, u lipnju je smanjio izvoz plina u Europu ovom rutom na 40 posto kapaciteta, okrivivši za to kašnjenje u povratu turbine koju je njemački Siemens Energy servisirao u Kanadi. No, ovaj je tjedan objavljeno da će se turbina, koju prvotno nisu htjeli vratiti iz Kanade zbog sankcija, ipak vratiti.

“Sada nam kažu da će te strojeve vratiti…, bar jedan od njih. No u kakvom je stanju i kakve će kvalitete biti kad se vrate i kakvi su tehnički parametri nakon ovog otprije planiranog popravka?”, rekao je Putin za vrijeme događaja koji je prenosila ruska državna televizija. “Možda će se u jednom trenutku ugasiti, i to je to, a Sjeverni tok 1 će stati jer su strojevi stigli iz Kanade”, dodao je Putin ne iznoseći pojedinosti.

Sjeverni tok 1 najveća je izravna ruska ruta za opskrbu Europe plinom. Čak trećina europskog plina iz Rusije dolazi tim plinovodom. Sutra bi se, prema najavi, trebala ponovno pokrenuti opskrba plina nakon uobičajenog godišnjeg desetodnevnog remonta. Putin je danas natuknuo da bi moglo doći do daljnjeg smanjenja opskrbe preko naftovoda koji prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke, europske gospodarske sile koja se uvelike oslanjala na rusko gorivo.

Komentari

komentar





You may also like