Putin traži mjere za neutraliziranje posljedica europske energetske krize na Rusiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin zadužio je vladu da do studenog razvije mjere za neutraliziranje negativnih posljedica europske energetske krize na Rusiju, prenosi TASS. Drugim riječima, vlada ima zadatak uvesti mjere koje će spriječiti da se energetska kriza iz Europe ne “prelije” na Rusiju.

“Ruska vlada trebala bi razviti niz mjera za neutraliziranje rizika u Ruskoj Federaciji oko negativnih posljedica energetskog deficita u europskim zemljama, osobito destabilizacije tržišta dušičnih gnojiva, metalnih proizvoda i hrane”, piše u objavi Kremlja koja opisuje Putinove upute članovima kabineta 20. listopada.

Kao rok za dovršetak zadatka određen je 1. studenog, a za odgovornog je imenovan premijer Mihail Mišustin. Europska plinska kriza pogoršala se ove jeseni nakon što su rekordne cijene skočile iznad 1000 dolara za tisuću kubičnih metara i približile se cijeni od 2000 dolara usred izuzetno niske popunjenosti europskih skladišta plina.

Analitičari tržišta vjeruju da je niz čimbenika pokrenuo krizu. Jedan od njih je porast potražnje za plinom u Aziji, koji je povećao cijene na azijskom tržištu, kao i odljev isporuka s europskog tržišta. Pogoršanju situacije pridonijela je i činjenica da je udio energije iz vjetra u Europi pao. Sredinom listopada europska podzemna skladišta plina popunjena su 71% od količine plina prikupljenog prošle sezone.

Komentari

komentar





You may also like