Putin: Treba nam globalni sporazum o “cyber” sigurnosti da zaustavimo hakere

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako je potreban globalni sporazum o “cyber” sigurnosti koji bi bio obvezujući, kako bi se suzbili hakerski napadi.

Putin je, na sastanku sigurnosnog vijeća Rusije, kazao da “globalni digitalni prostor često postaje platforma za žestoke okršaje u informacijskoj sferi – za nepravedno natjecanje i cyber napade”.

“Digitalno okruženje koriste međunarodni teroristi i organizirani kriminal.

Jednom riječju, postoje mnoge potencijalne prijetnje općoj, globalnoj sigurnosti i pojedinačnim zemljama, uključujući njihov suverenitet i nacionalne interese”, kazao je Putin, prenosi RT.

Zato je, smatra ruski predsjednik, potrebno dogovoriti se o “univerzalnim međunarodnim pravnim sporazumima za sprječavanje sukoba i izgradnju obostrano korisnog partnerstva u globalnom informacijskom prostoru, za održivi razvoj svake države”.

Podsjetimo, SAD i Rusija međusobno se optužuju za više hakerskih napada na državne ustanove.





Primjerice, početkom ožujka su privremeno bile srušene mrežne stranice ruskog predsjednika, vlade, Dume (parlament), Saveznog vijeća, medijskog regulatora Roskomnadzora i ministarstva ekonomije.

Također je, u isto vrijeme, bio poremećen rad Rostelecoma, jednog od najvećih ruskih pružatelja telekomunikacijskih usluga.

Do poremećaja je došlo netom nakon što je Roskomnadzor donio odluku o usporavanju brzine Twittera jer ta društvena mreža nije, nakon upozorenja, uklonila sadržaj koji je u Rusiji ilegalan.





 

Komentari

komentar

You may also like