Putin tvrdi da je moguće opskrbljivati Pakistan plinom

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao da su moguće pošiljke plina Pakistanu za što je dio infrastrukture već spreman, prenosi novinska agencija RIA o sastanku čelnika Rusije i Pakistana u Uzbekistanu.

Putin i pakistanski premijer Šebaz Šarif sastali su se u četvrtak na marginama skupa Šangajske organizacije za suradnju u Samarkandu.

„Premijer je ponovio pakistansku predanost bliskoj suradnji s Rusijom kako bi se ona dodatno proširila i ojačala u svim područjima od dobrobiti za obje strane, uključujući sigurnost hrane, trgovinu i investicije, obranu i sigurnost“, priopćio je Šarifov ured. Dogovorili su da će skori sastanak međuvladine komisije održati u Islamabadu.

Dugo odgađani plinovod do Pakistana, poznat i pod nazivom Sjever-Jug, bit će izgrađen u suradnji s ruskim tvrtkama. Dvije su države još 2015. dogovorile izgradnju 1,1 tisuća kilometara dugog plinovoda koji bi prevozio LNG plin iz obalnog Karachija do postrojenja u Pandžabu, na sjeveroistoku Pakistana. Godišnji kapacitet tog plinovoda iznosio bi 12,4 milijardi kubičnih metara, s mogućnošću proširenja do 16 milijardi. To je otprilike 4 i pol puta manja količina nego što je Rusija slala Europi samo kroz plinovod Sjeverni tok 1 koji ima kapacitet do 55 milijardi metara kubnih, stoji na službenoj stranici plinovoda. Plinovod je u Pakistanu trebao biti lansiran 2020., no odgođen je pošto je Rusija morala zamijeniti prvotnog sudionika, pogođenog zapadnim sankcijama.

Šarif je izjavio da je Pakistan zainteresiran idućih tjedana kupiti i pšenicu od Rusije, ako je ponudi po boljoj cijeni.

Šarifov prethodnik Imran Khan posjetio je Moskvu u veljači, na dan ruske invazije. Khan tvrdi da je taj posjet naljutio Sjedinjene Države koje je naknadno optužio da su odgovorne za njegovog gubitak vlasti. Washington odbacuje te optužbe.





Sastali se Vladimir Putin i Xi Jinping

Komentari

komentar





You may also like