Putin tvrdi da ulazak Finske i Švedske u NATO nije izravna prijetnja Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da Rusija nema nikakvih problema s Finskom i Švedskom i stoga njihov ulazak u NATO ne predstavlja prijetnju Moskvi. No, naglasio je da će taj potez zasigurno izazvati odgovor, izvještava Anadolu Agency.

Iako je ruski čelnik rekao da će Moskva poduzeti mjere ako NATO premjesti više vojnika ili opreme na teritorij svojih novih članica – korake koje su i Finska i Švedska već isključile – rekao je da samo širenje NATO-a nije prijetnja. “Rusija nema problema s tim državama (Finska, Švedska). Nema neposredne prijetnje Rusiji… No, proširenje vojne infrastrukture na ovaj teritorij sigurno će izazvati naš odgovor”, rekao je na sastanku čelnika Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) u Moskvi. Odgovor će ovisiti o koracima koje će savez poduzeti u odnosu na vojni razvoj u Finskoj i Švedskoj, dodao je Putin.

Reuters izvještava da je samo nekoliko sati prije nego što je Putin progovorio, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao da Finska i Švedska čine grešku koja bi mogla imati dalekosežne posljedice: “Ne bi trebali biti u zabludi da ćemo to jednostavno podnijeti.” Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, upitan prošlog četvrtka je li ulazak Finske u NATO prijetnja Rusiji, rekao je: “Definitivno. Širenje NATO-a ne čini naš kontinent stabilnijim i sigurnijim.” No, suočen s izgledom da bi njegove vlastite akcije mogle uzrokovati samo širenje NATO-a kojem se protivio, čini se da je Putin odlučio ne prigovarati izravno, piše Reuters.

Susretom Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) obilježena je 30. godišnjica Ugovora o zajedničkoj sigurnosti i 20. godišnjica organizacije koja je nastala deset godina nakon potpisivanja sporazuma.

Dodajmo da je, prema izvještaju njemačke novinske agencije DPA, bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko, zbog vjerojatnog pridruživanja Švedske i Finske NATO-u, pozvao na jačanje Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti, vojnog saveza predvođenog Rusijom koji je nastao kao protuteža NATO-u. “CSTO mora učvrstiti svoj status u međunarodnom sustavu kontrole i podjele vlasti”, kazao je Lukašenko u ponedjeljak na sastanku te organizacije u Moskvi, prenosi bjeloruska novinska agencija Belta. Rusija se ne može sama boriti protiv proširenja NATO-a, dodao je. Lukašenko, koji se često naziva “zadnjim europskim diktatorom“, opravdavao je rusku invaziju na Ukrajinu gomilanjem snaga NATO-a u istočnoj Europi.

 





 

Komentari

komentar





You may also like