Putin tvrdi da Zapad koristi Ukrajinu da bi uništio Rusiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da njegova zemlja nikada neće pokleknuti pred pokušajima Zapada da iskoristi Ukrajinu da bi je uništio, prenosi Reuters.

U novogodišnjoj video poruci objavljenoj na ruskoj državnoj televiziji, Putin je rekao da se ruske snage bore u Ukrajini kako bi zaštitile svoju “domovinu” i osigurale “istinsku neovisnost” za svoj narod.

U devetominutnoj poruci, najduljoj novogodišnjoj poruci do sada, Putin je optužio Zapad da je lagao Rusiji i da ju je isprovocirao da pokrene, kako je on naziva, “posebnu vojnu operaciju” u Ukrajini. “Zapadne elite godinama su nas licemjerno uvjeravale u svoje mirne namjere”, rekao je u govoru snimljenom ispred ruskih vojnika u sjedištu ruskog južnog vojnog okruga. “Zapravo su na svaki mogući način ohrabrivali neonaciste koji su provodili otvoreni terorizam nad civilima u Donbasu”, rekao je Putin u neuobičajeno borbenom novogodišnjem govoru, koji je obično posvećen čestitkama.

Ranije u subotu, ruski ministar obrane Sergej Šojgu obećao je da je pobjeda u Ukrajini “neizbježna” i pohvalio herojstvo ruskih vojnika koji se bore na bojišnici i onih koji su poginuli u 10-mjesečnom ratu.

“Zapad je lagao o miru”, rekao je Putin. “Pripremao se za agresiju… i sada cinično koriste Ukrajine i njezin narod da oslabe i razbiju Rusiju”. “Nikada to nismo dopustili i nikada nećemo dopustiti nikome da nam to učini”, naglasio je.

Kijev i Zapad odbacuju Putinove argumente i smatraju da je pokrenuo neopravdanu vojnu agresiju na Ukrajinu kako bi osvojio teritorij i srušio s vlasti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija.





Putin tvrdi da će podmornice naoružane balističkim projektilima jamčiti sigurnost Rusije desetljećima

Komentari

komentar





You may also like