Putin: u 2019. g. glavna zadaća je razvoj ruske „nuklearne trijade“

Glavna zadaća oružanih snaga u idućoj godini je učvršćenje bojevog potencijala ruske „nuklearne trijade“, izjvio je ruski predsjednik Vladimir Putin na današnjem zasjedanju kolegija Ministarstva obrane te zemlje, na kojem se razgovaralo i o ovogodišnjem radu ruskih oružanih snaga u Siriji i drugim kriznim žarištima i pitanjima iz sfere obrane i nacionalne sigurnosti.

Nužan je još brži prijelaz na suvremeno naoružanje, koje će bolje zaobilaziti protivničke „suvremene sustave proturaketne obrane“, kazao je ruski vođa i dodao slijedeće: „Primjetno je ojačala nuklearna trijada, koja igra ključnu ulogu u očuvanju globalnog pariteta. Udio suvremenog naoružanja ovdje (u nuklearnoj trijadi) čini 82%. Ozbiljni koraci prema napretku učinjeni su u razvoju novog oružja, čijih identičnih obrazaca nema nigdje u svijetu, o kojem sam govorio zastupnicima Federalne skupštine 1. ožujka ove godine“, kazao je predsjednik Putin.

Izjavio je kako se radi o početku serijske proizvodnje raketnog sustava „Avangard“, uspješnom testiranju interkontinentalne rakete „Sarmat“, stavljanju u oružani sastav zemlje nadzvučni sustav „Kinzhal“, kao i razradama za primjenu bojevih laserskih sustava „Peresvet“.

Ruski je čelnik naglasio kako vojno-industrijski kompleks i suvremene razrade u sferi naoružanja na dugo vremena omogućuju osiguranje sigurnosti zemlje. Pri tom je pozvao na pravilno određivanje prioriteta u rashodima za obranu i ne razbacivanje novcima.

Također je izjavio kako je američki vojni proračun „gotovo militaristički“ i da je njihovih 800-tinjak milijardi dolara u usporedbi  s ruskih 46 uistinu velika razlika. Ali, naglasio je Putin, Rusija je svoju modernizaciju oružanih snaga već postigla u proteklih nekoliko godina i Amerikancima će trebati još puno vremena i sredstava da dostignu sadašnja ruska postignuća u sferi suvremenog raketnog, atomskog i nadzvučnog naoružanja. Zaključio je kako ruska vojska mora učvrstiti postignute uspjehe, imajući u vidu razvoj vojno-političkog stanja u svijetu.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like