Putin: U nuklearnom ratu ne bi bilo pobjednika

Ruski predsjednik upozorio je da u nuklearnom ratu “ne može biti pobjednika” i rekao da takav sukob nikada ne bi trebao započeti.

“Kao država stranka Ugovora o neširenju nuklearnog oružja i jedna od osinavča ugovora, Rusija se dosljedno pridržava slova i duha tog ugovora”,poručio je ruski predsjednik Putin kroz pismo sudionicima konferencije o sporazumu u New Yorku. “Polazimo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da se on nikada ne smije pokrenuti te se zalažemo za jednaku i nedjeljivu sigurnost svih članova globalne zajednice”, dodao je, prenosi RIA.

Među medijima, političarima i javnosti narasla je zabrinutost od rizika nuklearnog sukoba porasla je otkako je Rusija napala Ukrajinu. Početkom sukoba, Putin je jasno spomenuo ruski nuklearni arsenal i upozorio vanjske sile na bilo kakav pokušaj miješanja u ono što nazivaju “specijalnu vojnu opreaciju” u Ukrajini.

Japanski premijer Fumio Kishida pozvao je sve nuklearne države da se ponašaju “odgovorno” po ovom pitanju. Kishida, čelnik jedine nacije koja je pretrpjela nuklearne napade tijekom rata, upozorio je da se globalne podjele produbljuju. “Svijet je zabrinut oko toga da se ponovno pojavila prijetnja katastrofe korištenja nuklearnog oružja”, rekao je u govoru tijekom konferencije, prenosi Nikkei.

Komentari

komentar





You may also like