Putin: u trgovinskom sporu SAD-a i Kine simpatiziramo Kinu!

Rusiji se nema smisla miješati u trgovinski rat između Kine i SAD-a, ali u svakom slučaju simpatije Rusa su na strani Kine, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu televiziji „Mir“.

„Vodi se spor između najvećih gospodarstava svijeta. I tu je jako puno specifičnih pitanja, povezanih s tekućim poslovima dviju zemalja. Tamo je jako puno posebnih odnosa između dviju strana. I, naravno, čak s točke gledišta zdravog razuma, nama se nema nikakvoga smisla miješati u taj pregovarački proces“, izjavio je Putin.

Međutim postoji jedno „ali“ i taj „ali“ ima vrlo ozbiljno značenje. „Kao prvo, mi s Kinom , uistinu, imamo do sada neviđene dobre i visoke odnose. Mi smo, uistinu, strateški partneri u svakom smislu tih riječi. Ja imam vrlo dobre, prijateljske odnose s kineskim čelnikom. I to također daje svoj posebni doprinos jer gradi atmosferu povjerenja. I, naravno, u takvim uvjetima naše simpatije su na strani naših strateških partnera, to se samo po sebi razumije“, naglasio je ruski predsjednik. „Danas odnosi između Rusije i Kine imaju posebnu važnost i za naše zemlje i za čitavu međunarodnu zajednicu, bez ikakvog preuveličavanja to mogu reći“, kazao je Putin dalje.

Govoreći o američko-ruskim odnosima Putin je izjavio kako oni postaju sve gori i gori. Ali Rusija smatra kako će se na summitu G20 u Osaki (krajem lipnja, op.a.) uspjeti pronaći, u tom smislu i uz učešće Amerikanaca, riješenja oko pitanja svjetske ekonomije. Naglasio je veliki ruski i kineski doprinos potpori miru i sigurnosti, „ne samo  u regiji gdje se nalaze naše zemlje, već u čitavom svijetu“. „Kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a mi koordiniramo svoje aktivnosti. Na žalost, ništa slično tome ne možemo reći u odnosima sa Sjedinjenim Državama“, kazao je Putin. Ti se odnosi „degradiraju i postaju sve gori i gori. U posljednje dvije godine sadašnja administracija je u odnosu prema Rusiji usvojila, po mome, nekoliko desetaka odluka povezanih sa sankcijama“, zaključio je ruski predsjednik i dodao kako bilo kakvi potezi, povezani s rušenjem desetljećima građene arhitekture međunarodnih ekonomskih odnosa nanose štete svima. Zato se Putin nada da će prevladati zdravi razum, počevši već od summita G20 u japanskoj Osaki.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like