Putin upozorio na rizik prestanka tranzita plina kroz Ukrajinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u Brazilu, na medijskoj konferenciji u okviru summita zamalja BRIKS, kako je Rusija često predlagala nastavak isporuka svoga plina kroz Ukrajinu, ali da je zbog poteza ukrajinskog „Neftogaza“, kao i obveza Kijeva prema usvajanju zakonodavstva EU rizik prestanka tranzita potpuno realan.

Naime, dugogodišnji ugovor o tranzitu ruskog plina kroz ukrajinski teritorij u EU ističe već 31. prosinca ove godine. Putin je rekao kako bi Ukrajina mogla dobiti plin po cijenama 20-25 posto nižim u odnosu na one iz uvoza ruskog plina kroz europske države (revers). Putin je korištenje reversa od strane Kijeva nazvao „glupošću“, što i nije čudno s obzirom da Ukrajina uvozi ruski plin preko posrednika po većim cijenama. Inače se Rusija oštro protivi reversu njezinog plina jer druge zemlje, kako smatra, neovlašteno zarađuju njegovom preprodajom. Zato je Putin na medijskoj konferenciji i kazao kako nije dopustiv nikakav revers ruskoga plina. Osim toga je rekao kako ukrajinski „Neftogaz“ namjerno zaoštrava situaciju podizanjem novih tužbi protiv „Gazproma“.

Ruski čelnik je izjavio kako Ukrajina stanje želi riješiti u skladu sa zakonima EU i da je Rusija za to izrazila svoju spremnost. Kijev je preuzeo obvezu usvajanja europskog zakonodavstva, kazao je Putin, ali to još nije učinio. Zbog toga je postavio pitanje, može li Kijev, uopće, to učiniti u ovako kratkom vremenu? „Oni su (Kijev) preuzeli ne sebe odgovornost pred Europom, a ne pred nama, pa neka rade, mi smo spremni na to“, zaključio je ruski predsjednik, upozoravajući kako je završetak tranzita plina kroz Ukrajinu potpuno realan.

TOP TEMA: Zoran Meter: Njemački parlament izvukao „Sjeverni tok 2“ s nišana Bruxellesa

 





Komentari

komentar

You may also like