Putin upravo potpisao uredbe o ruskom priznanju DNR i LNR!

Ruski predsjednik  Vladimir Putin maloprije se televizijski obratio građanima Rusije i izjavio kako smatra potrebnim priznati suverenitet Donjecke i Luhanske Narodne Republike, kako se nazivaju te dvije samoproglašene regije na istoku Ukrajine.

Putin je naveo kako je stanjeu Donbasu postalo kritično i zatražio je od Saveznog parlamenta da odmah ratificira potrebne dokumente o priznanju.

Prema Kremlju, Putin je potpisao relevantne uredbe i sporazume s DNR-om i LNR-om i o suradnji, upravo prenose RIA Novosti.

Na početku svog govora građanima Rusije, Putin se  dotaknuo povijesti formiranja Ukrajine. Naglasio je da je ona nastala kao rezultat boljševičke politike i da je produkt Vladimira Iljiča Lenjina. Boljševički vođa je “njen autor i arhitekt, to u potpunosti potvrđuju arhivski dokumenti, uključujući Lenjinove oštre direktive o Donbasu, koji je doslovno utisnut u Ukrajinu”, kazao je Putin.

Modernu Ukrajinu formirala je Rusija zbog odbijanja dijela njezinih (ruskih) povijesnih teritorija, ali nitko ništa nije pitao stanovnike, naglasio je Putin.

„Ukrajina za nas nije samo susjedna država, ona je sastavni dio naše vlastite povijesti, kulture, duhovnog prostora, to su naši suborci, rođaci, uključujući ne samo kolege, prijatelje, bivše kolege, već i rodbinu, ljude povezane s nama obiteljskim vezama.”





Putin je naglasio kako događaje iz prošlosti više nije moguće mijenjati, ali je potrebno o njima govoriti iskreno, bez rezerve i političkog prizvuka.

Nakon 1991. Ukrajina je počela mehanički kopirati tuđe modele državnosti, odsječena od povijesti i ukrajinske stvarnosti.

“U Kijevu su pokušali iskoristiti dijalog s Rusijom kao izgovor za cjenkanje sa Zapadom. Ucjenjivali su ga zbližavanjem s Moskvom, osiguravši sebi beneficije, kažu, inače će ruski utjecaj u Ukrajini rasti.”





Kazao je da je korupcija nagrizla ukrajinsku državnost, da u zemlji ne postoji neovisni sud, a vlasti Ukrajine iskoristile su tragediju crkvenog raskola za svoje političke interese.

Podsjećamo: Putin je danas održao izvanredni prošireni sastanak Vijeća sigurnosti, koji se po prvi puta prenosio javno, a njegovi su članovi raspravljali o pitanju priznavanja neovisnosti DNR i LNR.

S takvim su se zahtjevom ruskom čelniku ranije danas obratili čelnici samoproglašenih republika Denis Pušilin i Leonid Pasečnik.

Ova odluka ruskog državnog vrha imat će dalekosežne posljedice po Ukrajinu i nakon nje više ništa neće biti isto. Ona znači daljnju teritorijalnu dezintegraciju te zemlje, koja je, podsjećamo, još 2014. godine izgubila suverenitet i nad Krimom koji je ušao u sastav Ruske Federacije. Rusija neće u svoj sastav primiti sada već priznate dvije ukrajinske regije, čime će one imati isti status kao odmetnute gruzijske regije Južna Osetija i Abhazija, čiju nezavisnost osim Rusije nitko drugi od relevantnih svjetskih država ne priznaje. Moskvu to previše ne zanima. U kojem će se smjeru stvari na ukrajinskom terenu od sada razvijati još nitko ne zna sa sigurnošću. Dovoljno je kazati i kako je američki predsjednik Joe Biden od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražio da mu osigura održavanje žurnog summita s Vladimirom Puitinom u Parizu, kako je to danas objavila Elizejska palača. Teme summita prethodno će, u četvrtak, 24. veljače dogovoriti američki i ruski šefovi diplomacije Antony Blinken i Sergej Lavrov na svom novom sastanku. One bi se trebale odnositi na ruske zahtjeve o međusobnim sigurnosnim jamstvima, kao i stanju u i oko Ukrajine. Ovaj maloprijašnji Putinov potez s priznanjem nezavisnosti samoproglašenih ukrajinskih republika i o suradnji istih s Ruskom Federacijom i u tom smislu sada mijenja sve.

 

Komentari

komentar

You may also like