Putin ustavom zabranjuje dvojno državljanstvo za visoke državne službenike

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je u Ustav zemlje unijeti zbranu osobama sa stranim državljanstvom ili s dozvolom boravka u inozemstvu obnašanja ključnih položaja koji se tiču osiguranja suvereniteta i sigurnosti zemlje, a također i povećanje na 25 godina obveznog boravka u državi za kandidaturu na dužnost predsjednika Ruske Federacije. Zakonski amandmani o tome danas su stigli u državnu Dumu (parlament zemlje).

Spomenuti ključni položaji odnose se na predsjednike subjekata Federacije (posebnih područja i gradova od strateškog ili povijesnog značaja, poput Sevastopolja na Krimu koji je taj status dobio nakon ruskog pripajanja Krima od Ukrajine 2014. godine), članove Vijeća Federacije, zamjenike državne Dume, predsjednika vlade, njegove zamjenike, savezne ministre, šefove drugih saveznih tijela, kao i suce. „Oni ne mogu imati strano državljanstvo, boravišnu dozvolu ili bilo koji drugi dokument koji omogućava stalni boravak na teritoriju druge države “, izjavio je Putin.

Naglasio je važnost riječi „služiti“ (u nazivu „službenik“ ili dužnosnik“), koja ukazuje kako “osoba koja odabere taj put mora sama odlučiti da svoj život povezuje s Rusijom, s narodom i ničim drugim.”

Ovim se zakonskim amandmanima također zabranjuju otvaranje ili posjedovanje računa, aktiva i štednje u stranim bankama izvan teritorija Ruske Federacije za gore navedene skupine osoba.

 

 





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like