Putin zatražio zakonsku zabranu izjednačavanja uloge SSSR-a i nacističke Njemačke

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je državnom parlamentu – Dumi, da na proljetnom zasjedanju pripremi nacrt zakona kojim se zabranjuje javno izjednačavanje uloge SSSR-a i nacističke Njemačke, objavljeno je u ponedjeljak na web stranici Kremlja, a večeras prenosi RIA.

Radi se o zakonu „koji bi bio uveden kao izmjena i dopuna saveznog zakona „O ovjekovječenju pobjede sovjetskog naroda u Velikom domovinskom ratu 1941.-1945.”,  kojim bi se zabranilo javno izjednačavanje uloge SSSR-a i nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu”, navodi se u objavi. Ruski predsjednik države odredio je dekretom rok za donošenje tog zakona – do 1. srpnja 2021. godine.

Ruske vlasti ističu kako pojedini europski i američki političari sve češće iznose izjave u kojima izjednačavaju postupke SSSR-a i nacističke Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata. Tako se danas spominje događaj iz prosinca prošle godine, kada je ukrajinski veleposlanik pri UN-u Serhiy Kislitsa izjednačio akcije sovjetskih vojnika i vojnika Wehrmachta. Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja u svom je govoru ukazao na neprihvatljivost pokušaja prekrajanja povijesti i osudio želju za brisanjem sjećanja na herojska djela pobjednika protiv nacizma.

Rusija se žali i na poljsko pozivanje na sporazum Molotov-Ribbentrop, kroz koji, kako kaže Moskva, tumačenje poljskih vlasti sugerira da krivnju za izbijanje rata međusobno snose nacistička Njemačka i SSSR.

Ruski medij podsjeća i da je u svibnju prošle godine administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila video u kojem se navodi da su samo Sjedinjene Države i Velika Britanija izborile pobjedu nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu, pri čemu doprinos SSSR-a ni na koji način nije spomenut.

U prosincu 2019. predsjednik Putin je na redovitoj velikoj godišnjoj konferenciji za novinare  izjavio kako je svaki totalitarizam “vrijedan osude”, ali da je “stavljanje Sovjetskog Saveza i nacističke Njemačke na istu razinu vrhunac cinizma”.





Putin u svom članku na tu temu, objavljenom 19. lipnja 2020. ulazi u polemiku s pojedinim europskim političarima koji pokušavaju “pomesti Minhenski sporazum pod tepih” i preispitati ulogu Sovjetskog Saveza u porazu nacizma. Pozive da se pakt o nenapadanju između SSSR-a i Njemačke smatra razlogom izbijanja rata smatra nepravednim i naglašava kako je Minhenski sporazum o ustupanju čehoslovačkih Sudeta Njemačkoj također doveo do izbijanja rata. Istodobno je naglasio kako je i politika zapadnih sila nakon završetka Prvog svjetskog rata imala važnu ulogu, kao i to, da su sve vodeće svjetske države odgovorne za početak rata.

 

Komentari

komentar





You may also like