Putin: završena izgradnja prve cijevi plinovoda „Sjeverni tok 2“

Završena je izgradnja prve od dviju cijevi plinovoda Sjeverni tok 2, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin u svom govoru na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

“Ova ruta izravno će povezati plinske transportne sustave Rusije i Savezne Republike Njemačke”, kazao je Putin i dodao kako je plin već isporučen kompresorskoj stanici Slavjanskaja, koja je glavna za punjenje tog plinovoda i da je Gazprom za to spreman.

Istodobno se nastavlja dovršetak izgradnje druge cijevi, kazao je ruski predsjednik.

Podsjećamo: prema najnovijim navodima ruskih medija brod za polaganje plinovodnih cijevi Fortuna danas je završio polaganje prve cijevi (linija B) na posljednjem dijelu dionice Sjevernog toka 2 u njemačkim vodama i započinje zavarivanje tzv. prvog zlatnog spoja (zavarivanje nadvodnog spoja i spajanje linije B u jednu cjelinu – dugu 1300 kilometara). Sljedeći tjedan postrojenja plinovoda u ruskoj Lenjingradskoj regiji započet će probne radove za pokretanje plina za Njemačku.

Za dovršetak druge cijevi (linija A) navedenog plinovoda ostalo je za položiti još 74 kilometra cijevi, a te radove u danskim vodama sada obavlja veći i modernizirani ruski brod Akademik Chersky. Prema operateru projekta – tvrtki Nord Stream 2 AG, radovi na drugoj cijevi tj. na dovršetku čitavog projekta trebali bi biti završeni do kraja rujna ove godine.

Komentari

komentar
You may also like