Putin želi “konkretan dogovor” o neširenju NATO-a na istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u srijedu “konkretan dogovor” koji će spriječiti proširenje NATO-a na istok i raspoređivanje oružanih sustava blizu ruske granice te predložio da se organiziraju pregovori o tom pitanju, prenosi AFP.

Vijest dolazi utrenutku kada zadnjih tjedana ne prestaju rasti napetost između Rusije i Zapada u zbog priče oko moguće ruske invazije na Ukrajinu.

“U dijalogu sa Sjedinjenim Državama i s njihovim saveznicima nastojat ćemo na postizanju konkretnog dogovora kojim bi se spriječilo svako širenje NATO-a na istok i raspoređivanje oružanih sustava koji nam prijete u neposrednoj blizini ruskog teritorija”, istaknuo je Putin. “Predlažemo da o tom pitanju započnu važni pregovori”, dodao je na svečanom prijmu vjerodajnica stranih veleposlanika u Kremlju. “Trebaju nam pravna jamstva jer naši zapadni kolege nisu poštovali svoje odgovarajuće  usmene obveze”, rekao je ruski predsjednik. Po njegovu mišljenju “svi znaju da su dana usmena jamstva o neširenju NATO-a na istok (nakon raspada SSSR-a), a oni su radili sasvim suprotno”.

Putin je optužio Sjevernoatlantski savez da je “tako zanemario zakonitu rusku zabrinutost na sigurnosnom polju te da ju i dalje zanemaruje”. Rusija želi “čvrsta i dugoročna sigurnosna jamstva”, istaknuo je, dodajući da dogovor mora voditi računa o interesima Rusije i svih euroatlantskih zemalja. “Mir i stabilnost moraju se osigurati u čitavom svijetu i čitav svijet ih treba”, dodao je Putin.

Kijev, NATO, Washington, Pariz i Berlin optužuju Rusiju da gomila snage blizu ukrajinske granice radi eventualne invazije, što Kremlj odlučno odbija. Tvrde da Rusija ima oko 90 000 vojnika blizu granice, a doprema i teško naoružanje. S druge strane, jučer je ruska glasnogovornica Zaharova ustvrdila da je Ukrajina rasporedila skoro polovicu svoje vojske na istoku. Moskva također zamjera zapadnim zemljama i NATO-u što provode vojne vježbe blizu njezinih granica, a Kijevu nabavlja zapadno oružje.

 





Komentari

komentar

You may also like