Putinov intervju: Mijenja li Putin Trumpa za Bidena?

Iz današnjeg intervjua ruskog predsjednika Vladimira Putina za program „Moskva, Kremlj, Putin“, izdvajamo onaj dio koji se odnosi na njegovo mišljenje o američkoj predsjedničkoj kampanji, koja ulazi u svoju završnicu. U intervju je Putinu postavljeno i direktno pitanje na koje on ne voli odgovarati: koji mu je od dvojice kandidata –Trump ili Biden – bliži po svojim stavovima?

Poslovično oprezan Putin, kada je o tome riječ, izjavio je kako o tom pitanju u prvom redu moraju odlučiti sami Amerikanci, dok su svi ostali, uključno i Rusija – samo promatrači. Rusija više ne reagira na sustavne američke optužbe o njenom miješanju u izbore u SAD-u, koje je Putin ocijenio kako tamošnju „razinu političke kulture, ili njezino odsustvo“. Oni govore o nekakvom ruskom „nevjerojatnom utjecaju i moći“, što „u izvjesnom smislu baca vodu na naš mlin“, ali, kaže dalje Putin, „sve to nije naš posao i neka se oni tamo među sobom dogovore što smatraju nužnim u kontekstu tih događaja“.

O Trumpu je Putin kazao kako su poznate njegove izjave u smjeru razvoja rusko-američkih odnosa, što Moskva cijeni. “Međutim treba objektivno gledati na stvari koje se događaju proteklih godina“, kazao je Putin, dodavši, kako je istina da je dosta toga učinjeno u bileteralnim odnsima, ali da „u punoj mjeri nisu realizirane one namjere o kojima je predsjednik Trump govorio ranije“, što je, prema Putinovom mišljenju, „povezano s dvostranačkim konsenzusom po pitanju nužnosti odvraćanja Rusije i sprječavanja razvoja naše zemlje“ i to po svim smjerovima njenog razvoja. Tako Moskva shvaća i sadašnju američku administraciju, navodi Putin. U vrijeme Trumpove vladavine, kaže dalje ruski čelnik, uveden je najveći broj proturuskih restrikcija, 46 puta su donijete odluke o novim sankcijama ili proširenju postojećih. Sadašnja administracija izišla je iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa, što je drugi, vrlo ozbiljni korak nakon 2002. godine kada se Bushova adminsitracija jednostrano povukla iz Ugovora o proturaketnoj obrani. Sve je to, kaže dalje Putin, vrlo opasno za međunarodnu stabilnost i sigurnost, a sada je Trumpova administracija najavila i izlazak iz Sporazuma o otvorenom nebu, „što nas također ne može ne zabrinjavati“.

S druge strane Putin ukazuje kako je u vrijeme Trumpa porasla trgovinska razmjena između Rusije i SAD-a „neovisno o svim sankcijama, čak i pandemiji“. Dvije su se zemlje usuglasile i oko poteza za stabilizaciju naftnog tržišta i spašavanja naftnih kompanija, kaže Putin, i zaključuje, kako „postoje plusevi i minusi“ vezano uz sadašnju američku administraciju.

Što se tiče Joe Bidena, Putin je izjavio kako je također vidljiva dovoljno oštra proturuska retorika, ali da „postoje i stvari na koje treba obratiti pozornost“. Demokratska stranka je, kao prvo, „tradicionalno bliža tzv. liberalnim vrijednostima, idejama socijal-demokracije, iz koje je nekoć izrasla i komunistička stranka. Putin je kazao kako su njemu mnoge vrijednosti lijevoga karaktera još uvijek drage, i postavlja retoričko pitanje: ravnopravnost, bratstvo – što tu ima loše? To je, nastavlja dalje, blisko kršćanstvu. Teško je ostvarivo u stvarnom životu ali je bez obzira na to vrlo privlačno. „Zato u tom smislu postoji čak i neka ideološka baza za uspostavu kontakata s predstavnikom Demokratske stranke“, izjavio je Putin. Podsjetio je i na bliske stavove oko rasnih pitanja i prava Afroamerikanaca koje Rusija ima slično američkim demokratima, ali kazao i kako to još nikako nije sve.

„Na primjer, kandidat Biden javno je izjavio kako je on spreman na produžetak sporazuma o nuklearnom naoružanju (Start) ili postizanju novog ugovora o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja. A to je već vrlo ozbiljan element naše moguće suradnje u budućnosti. Zato ću ponoviti tezu, o kojoj sam govorio već više puta: radit ćemo s bilo kojim budućim predsjednikom Sjedinjenih Država, s onim čovjekom kojemu američki narod da svoje povjerenje“, zaključio je ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarajući na pitanje s početka teksta, kojega bi od dvojice američkih predsjedničkih kandidata on više volio vidjeti u Bijeloj kući u iduće 4 godine.





 

Komentari

komentar





You may also like