Putinov intervju za Corriere della Sera: moguć dijalog Rusije i Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je veliki intervju za talijanski medij Corriere della Sera, u kojemu je, između ostalog, označio uvjete za konstruktivan dijalog Moskve i Kijeva.

S izborom novog ukrajinskog predsjednika mnogi su očekivali početak zatopljavanja rusko-ukrajinskih odnosa i početak rješavanja sukoba u Donbassu, na istoku Ukrajine, kroz uspostavu konstruktivnog dijaloga.

Putin je u intervjuu talijanskom mediju izjavio kako je to moguće, ali je iznio i konkretne uvjete, između ostalog kazavši i slijedeće:

„ Zelenski bi morao stupiti u neposredni kontakt sa svojim građanima u Donbassu i prestati ih nazivati separatistima. … Ako ukrajinska vlada bude ispunjavala sporazume iz Minska, a ne ih ignorirala. … Nasilna ukrajinizacija, zabrane korištenja rodnog ruskog jezika za milijune ukrajinskih građana, uključno i predavanja na njemu na sveučilištima i školama, razmah neonacizma, građanski sukob na jugo-istoku zemlje, želje prijašnje vlade za rušenje krhkog međukonfensionalnog mira – samo je mali dio tereta s kojim će se morati razračunati novi predsjednik. … Zato ponavljam: ukrajinski građani očekuju od V. Zelenskog i njegovoga tima ne deklaracije, već stvarne poteze i brze promjene na bolje.“

„I, naravno, kijevska vlada mora na kraju shvatiti kako zajedničkim interesima odgovara ne sukob između Rusije i Ukrajine, već razvoj pragmatične suradnje na temelju povjerenja i uzajamnog razumijevanja. Mi smo na to spremni“, izjavio je u intervjuu za Corriere della Sera ruski predsjednik Vladimnir Putin.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like