Putin o Navaljnom, Donbasu, Covidu-19, blokiranju stranog interneta, …

Ruski protivnici iskoristili su situaciju nagomilanog nezadovoljstva naroda i upravo su u ovom trenutku Alekseja Navaljnog iskoristili za svoje interese, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku s urednicima ruskih medija, čiji su fragmenti prikazani na televiziji  Rusija 24 .

Putin je izjavio kako ruski protivnici već dugo koriste ambiciozne ljude željne moći i vlasti u svoje svrhe: od daleke povijesti, „tijekom pripreme i vođenja Prvog svjetskog rata”, pa sve do danas, te da on u tome ne vidi ništa novo, prenosi RIA.

U tom je kontekstu podsjetio i na vrijeme  od kraja 1980.-ih kada su “izrezivane naše podmornice, zrakoplovi i projektili srednjeg dometa”, da  bi nakon njihovog uništenja glavni projektant čak počinio i samoubojstvo (1990. godine bivši direktor tvornice u Votkinsku Vladimir Sadovnikov, op. RIA). Takve se stvari više nikada ne smiju događati, kazao je. Pri tom je izjavio kako sada, nakon što su se na Zapadu smijali njegovom govoru od prije dvije godine kada je najavio nove tipove najsuvremenijeg ruskog naoružanja koje ulazi u sastav ruske vojske i koje je bez premca u svijetu, upravo Amerikanci traže da se ono uključi u nove sporazume o razoružanju.

Govoreći dalje o ilegalnim prosvjedima, Putin je kazao kako se situacija s Navaljnim “koristi upravo sada, kad su ljudi u svim zemljama svijeta, uključujući i našu, umorni, gomilaju iritaciju i nezadovoljstvo, uključujući uvjete u kojima žive, visinu svojih prihoda”, pri čemu se osvrnuo na pandemiji koronavirusa Covid-19.

Kazao je kako su ruski protivnici upravo tu pandemiju željeli iskoristiti za destabilizaciju zemlje, u čemu ih je spriječio za njih potpuno neočekivani uspjeh ruskih znanstvenika u razvoju ruskog cjepiva.

Što se tiče aktualnih zbivanja u Ukrajini, iz Putinovih riječi izdvajamo onu koja se odnosi na jugoistočnu regiju Donbass, koja je i središte (oružanog) otpora središnjoj vlasti u Kijevu. Putin je izjavio slijedeće: „Nećemo napustiti Donbass. Usprkos svemu!“
Ruski čelnik osvrnuo se i na sve češće blokade na Internetu u slučaju ruskih korisnika te upozorio kako ne isključuje gašenje stranih internetskih usluga u slučaju neprijateljskih akcija protiv Rusije. Pritom je izjavio kako nitko nema namjeru umjetno stvarati probleme ruskim korisnicima, ali da će ovakva reakcija ruske vlade uslijediti ako počnu otvoreni napadi izvana. „Neprijateljske akcije protiv naše zemlje su neprihvatljive”, izjavio je po tom pitanju ruski čelnik.

“Naravno, ne možemo ne reagirati na ovo. Nadam se da će i oni to razumjeti jer gube monopol na tržištu”, dodao je ruski vođa.

Ovoj vijesti dodali bismo i onu koja govori kako je nakon skandala zbog blokiranja njegovog tviter-računa (vidi poveznicu ispod teksta), rusko izaslanstvo u bečkim pregovorima o razoružanju prešlo na platformu Telegram. Pritom se ono i dalje nada kako se u slučaju spomenutog incidenta radilo o tehničkoj pogrešci jer bi to „inače bila ne samo najgrublja manifestacija cenzure, već i nepoštivanje prava pretplatnika na slobodu pristupa informacijama“.

Twitter blokirao račun ruske delegacije na pregovorima u Beču

 
 

 

Komentari

komentar

You may also like