Putinov saveznik predlaže zapljenu imovine izbjeglih ruskih kritičara rata

Zapljena imovine kritičara ruske politike taktika je koju je ruska vlada koristila u prošlosti kako bi ušutkala ili kaznila pojedince koji govore protiv vlade ili njezine politike. Ova se taktika često koristi kao oblik zastrašivanja ili odmazde protiv pojedinaca ili skupina koji se smatraju prijetnjom moći ili stabilnosti vlade. Organizacije za ljudska prava i vlade kritizirale su Rusiju zbog njenog odnosa prema kritičarima, političkim protivnicima, aktivistima i novinarima, te su prijavile slučajeve proizvoljnih uhićenja, pritvaranja i mučenja, među ostalim oblicima represije.

Bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vjačeslav Volodin, predložio je u petak zapljenu imovine Rusima koji su napustili zemlju te sada iz inozemstva “vrijeđaju” državu i njezine oružane snage, prenosi Reuters.

Prijedlog Vjačeslava Volodina, predsjednika donjeg doma parlamenta, očito je bio usmjeren na predstavnike oporbe koji su osudili rat u Ukrajini nakon što su pobjegli iz zemlje kako bi izbjegli uhićenje. Mnogi od njih proglašeni su “stranim agentima”. “Neki naši sugrađani smatraju da je moguće vrijeđati Rusiju, njezine stanovnike, vojnike i časnike, te otvoreno podupirati zlikovce, naciste i ubojice”, rekao je Volodin. “Njihov cilj je jasan – okoristiti se i pokušati održati svoju dobrobit u inozemstvu”, napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

Volodin je poručio da postojeći pravni odgovori za borbu protiv ekstremizma, “rehabilitacije nacizma” ili diskreditacije oružanih snaga, što je već kažnjivo u Rusiji novčanim i zatvorskim kaznama, nisu dovoljni protiv “odmetnika” iz inozemstva. “Dok su u inozemstvu, oni iznajmljuju nekretnine i nastavljaju primati uplate na trošak ruskih građana. Istovremeno si dopuštaju javno ocrnjivati Rusiju, vrijeđati naše vojnike i časnike. Osjećaju da ih se ne može kazniti i vjeruju da ih pravda ne može dostići”, rekao je. Volodin smatra da je treba ažurirati kazneni zakon klauzulom o oduzimanju imovine takvim osobama radi naknade počinjene štete. Nije jasno hoće li takva mjera ići pred parlament ili koliko brzo.

“Komplicirano je”

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov oprezno je reagirao na Volodinove prijedloge. Peskov je rekao da je to “vrlo komplicirano pitanje” i da ruske građane ne treba tretirati kao neprijatelje.





“Neprijatelji su neprijatelji i moramo se boriti protiv njih, ali svi ostali su naši građani i trebaju ostati naši građani”, citirala je Peskova državna novinska agencija Tass.

Volodin je predsjednik Dume od 2016., a prije toga je imao visoku ulogu u predsjedničkoj administraciji. Kao član Putinova Vijeća sigurnosti, 58-godišnji Volodin ima redovan pristup predsjedniku. Kao predsjednik Dume, osigurao je da ključne politike Kremlja učinkovito prolaze kroz zakonodavne postupke, uključujući zakone kojima se kažnjava kritiziranje rata i aneksija okupiranih ukrajinskih regija.

Čak 90% zaplijenjene ruske imovine zamrznulo je samo 7 članica unutar EU





Komentari

komentar

You may also like