Putinova mobilizacija okupiranih Ukrajinaca mogla bi potaknuti ‘pobunu i dezerterstvo’

Potencijalni ruski napori da unovače Ukrajince s okupiranih teritorija da se bore protiv vlastite zemlje u ratu koji je u tijeku mogli bi povećati rizik od dezerterstva, prebjega, pa čak i pobune, prema stručnjacima.

Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine naveo je u operativnom ažuriranju u četvrtak da Rusija priprema nacrt zakona kojim bi se legaliziralo novačenje Ukrajinaca koji trenutno žive na teritorijima pod okupacijom Rusije i koji su dobili rusku putovnicu, prenosi Newsweek. U ažuriranju se tvrdi da će zakon legalizirati novačenje Ukrajinaca koji ispunjavaju ove kriterije od proljeća 2023. Djelomična mobilizacija koju je najavio predsjednik Vladimir Putin u rujnu potaknula je u svega nekoliko tjedana stotine tisuća Rusa na bijeg iz zemlje te je izazvala žestoko protivljenje među građanima, koji su izašli na ulice u prosvjede protiv mobilizacije.

Stručnjaci vjeruju da bi u slučaju pokušaja novačenja Ukrajinaca koji žive na anektiranim područjima ruske vlasti mogle naići na snažan otpor. Henry Hale, profesor političkih znanosti i međunarodnih odnosa na Sveučilištu George Washington, rekao je za Newsweek da među Ukrajincima koji su prihvatili ruske putovnice možda postoji “mala manjina” koja je proruska. Većina drugih vjerojatno je prihvatila putovnice iz “oportunističkih razloga”, kao što je pristup ruskom tržištu, a neki su to možda čak učinili pod prisilom, rekao je. “Iz te perspektive, ne bih očekivao da će ti ljudi uopće biti sretni što su regrutirani, a još manje što su poslani da se bore protiv drugih Ukrajinaca”, rekao je Hale. “Vidjeli smo mnogo otpora u samoj Rusiji…. Mislim da bi bilo još manje vjerojatno da će (Ukrajinci) poslušati naredbe.” “Mislim da ćete pokušavajući dovesti takve ljude, ako je to ono što u konačnici učine, povećati rizik od prebjega, pobune, dezerterstva”, nastavio je Hale. “Dakle, u konačnici, slabite već prilično demoraliziranu i krhku okupacijsku silu.”

Putin je u svibnju ove godine potpisao dekret kojim je Ukrajincima koji žive na okupiranim područjima pojednostavljen postupak dobivanja ruskog državljanstva putem dobivanja ruske putovnice, izvijestio je The Moscow Times. Rusija je već omogućila pojednostavljeni postupak izdavanja putovnica za Ukrajince u istočnim regijama Luhansk i Doneck 2019., ali je u novom dekretu proširila pojednostavljenu shemu na ukrajinske regije Zaporižju i Herson. Ukrajina je tada osudila dekret i izjavila da davanje ruskih putovnica svojim građanima nije pravno opravdano, izvijestio je Radio Slobodna Europa. Dok se Ukrajinci koji dobiju ruske putovnice mogu smatrati ruskim državljanima u očima Putinova režima, nije odmah bilo jasno hoće li međunarodno pravo priznati takvo državljanstvo. Bez obzira na to, William Pomeranz, direktor Instituta Kennan Centra Wilson usmjerenog na Rusiju i Euroaziju, rekao je za Newsweek kako vjeruje da postoji velika mogućnost da se Ukrajinci koji su dobili ruske putovnice ne bi htjeli boriti u ratu. “Mislim da bi se samo okrenuli i pobjegli”, rekao je. Također je istaknuo da bi se svi Ukrajinci koji se predaju, sve dok se u očima Rusije smatraju ruskim državljanima i dijelom ruske vojske, mogli suočiti sa “značajnom kaznom” za to.

Sean Spoonts, američki Veteran mornarice i glavni urednik Izvještaja o snagama za specijalne operacije (SOFREP), također je rekao Newsweeku da bi očekivao “mnogo dezerterstava” od strane Ukrajinaca unovačenih da se bore za Rusiju, kao i mnoge slučajeve “iskradanja u gluho doba noći, puzanja preko linija i pokušaja predaje.” S druge strane, Rusija bi mogla poduzeti mjere usmjerene na ublažavanje potencijalnog dezerterstva unovačenih Ukrajinaca. Spoonts je objasnio da Rusija trenutno ima paravojne snage koje djeluju iza linija “nepouzdanih jedinica” kako bi ih spriječile u bijegu. U situaciji u kojoj su Ukrajinci unovačeni da se bore za Putina, “Rusi su dovoljno pametni da blaže [predaju Ukrajinaca] tako što će ih vjerojatno umiješati među druge ruske trupe kako bi ih spriječili da se predaju i polože oružje”, rekao je Spoonts.

Newsweek se obratio Kremlju za komentar i potvrdu da je ukrajinski zakon o definiciji u pripremi.





Medij: Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini?

 





 

Komentari

komentar

You may also like