Putinova reakcija na američki razmještaj PRO sustava u Rumunjskoj: DIO AMERIČKOG NUKLEARNOG POTENCIJALA PRENESEN NA PERIFERIJU

Prekjučerašnje svečano otvaranje prvog europskog elementa globalnog američkog proturaketnog sustava na teritoriju Rumunjske, odmah je izazvalo oštre kritike Moskve kroz izjavu glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove.

A već jučer, na istu je temu ruski predsjednik Vladimir Putin održao sastanak s najvišim vojnim dužnosnicima zemlje, a čitava stvar izgleda vrlo ozbiljno. Naime, Rusija ne vjeruje američkim uvjeravanjima, kako je instaliranje njihovog PRO sustava u Europu usmjereno protiv bliskoistočne prijetnje nuklearnim raketnim napadima. I dok bi se po pitanju Rumunjske u to još možda i moglo vjerovati (a realno, u tu priču u svijetu, unutar relevantnih krugova već odavno nitko ne vjeruje jer se dobro zna da je PRO sustav usmjeren isključivo prema Rusiji), očekivana instalacija dijelova tog sustava i na teritoriju Poljske jasno ukazuje da on s Bliskim istokom i Iranom nema nikakve veze (s gledišta čiste geografije). Evo dijelova jučerašnjih izjava ruskog predsjednika:

Razmještaj američkog PRO sustava je dio nuklearnog strateškog potencijala SAD-a, a ne sredstvo zaštite i takve aktivnosti Washingtona predstavljaju očigledno narušavanje ugovora o raketama srednjeg i malog dometa potpisanog između SAD-a i Rusije. „Ukoliko, koristeći svoje mogućnosti u svjetskim medijima oni još nekoga i mogu dovesti u zabludu da to ne ugrožava Rusiju, ili da je to isključivo obrambeni sustav, za ovim stolom, na ovom sastanku, u tu zabludu nitko ne vjeruje. … to je dio američkog strateškog nuklearnog potencijala, prenesen na periferiju“, izjavio je na sastanku ruski predsjednik.

Upozorio je i na to, kako osobe koje su donijele odluku o razmještaju tih sustava u svoju zemlju, moraju razmišljati o ugrozama koje su time iznikle po sigurnost Ruske Federacije. „Posljednji događaji govore o tome kako stanje ne postaje bolje. Na žalost, ono se usložnjava, imajući sada u vidu operacionalizaciju radarskog postrojenja u Rumunjskoj, kao dio elemenata budućeg sustava američke proturaketne obrane“, naglasio je predsjednik Putin i nastavio o tome, kako su prijedlozi Rusije o suradnji s SAD-om po pitanju proturaketne obrane bili faktički odbačeni. S američke strane, kazao je on dalje, predlagali su se samo razgovori na tu temu, a ne posao, pričemu nije bilo ničega konkretnog, a sva djelovanja bila su jednostranog karaktera.

Ruski predsjednik je pred generalima izjavio, kako je, nakon američkog jednostranog izlaska iz obveza po ugovoru o proturaketnoj obrani, a što je bio prvi korak u narušavanju strateške ravnoteže snaga u svijetu, razmještaj PRO sustava u Europi drugi udar po sustavu međunarodne sigurnosti, tj. „stvoreni su uvjeti za narušavanje ugovora o raketama srednjeg i malog dometa“.

Ruski čelnik je obećao kako će njegova zemlja „poduzeti sve nužne mjere glede osiguranja i očuvanja te strateške ravnoteže snaga, koja je najvažniji jamac protiv započinjanja širokih vojnih sukoba, koji se po svojim posljedicama ni po čemu ne bi mogli usporediti s današnjim sukobima na vrućim točkama planeta“. „Mi to dozvoliti ne možemo i nećemo“, zaključio je ruski predsjednik.





Drugim riječima, Amerikanci i Rusi nakon uključenja Europe u američki PRO sustav i službeno započinju novu utrku u naoružanju, prije svega onog najopasnijeg tipa – oružja masovnog uništenja. Ruski predsjednik je ne jednom prijašnjih godina upozoravao, kako će one zemlje, koje dozvole razmještaj tog sustava na svom teritoriju, postati legitimne mete ruskog strateškog odgovora, zbog čega je Češka (pod pritiskom svoje javnosti) i prije nekoliko godina odustala od planiranog razmještaja radarskog sustava (zbog čega je on sada i instaliran u Rumunjsku).

Čini se kako u današnjem svijetu razum sve češće ustupa mjesto ludilu, uglavnom zbog čiste ljudske pohlepe kojoj ništa nije sveto.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like