Putinovu uredbu o pomoći istoku Ukrajine Kijev oštro osudio

Jučerašnja uredba ruskog predsjednika Vladimira Putina o ukidanju kvota za proizvode iz samoproglašenih republika na istoku Ukrajine „Donjecka Narodna Republika“ i „Luganska Narodna Republika“, kao  i osiguranju jednakih uvjeta za njihov pristup javnoj nabavi i dalje nailazi na oštar val kritika ukrajinskog državnog i političkog vrha, kao i medija.

Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova je uredbu predsjednika Ruske Federacije označilo grubim miješanjem u unutarnje stvari zemlje, kršenjem njezinog zakonodavstva i normi međunarodnog prava.

“Priznavanje „potvrda “, jednostrano određivanje kontrolnih točaka za kretanje roba preko privremeno nekontroliranog dijela granice Ukrajine i druge mjere predviđene uredbom jasno pokazuju nastojanje politike Rusije da uključi privremeno okupirana područja naše države u njezin gospodarski, politički, izborni i informacijski prostor”, navedeno je u priopćenju.

Ministarstvo također smatra kako je potpisivanje uredbe u suprotnosti s obvezama Rusije prema sporazumima iz Minska i sporazumima u okviru Normandijskog formata.

Kijev žali što Moskva time potkopava napore Njemačke, Francuske i Ukrajine da obnove produktivan rad ovih mjesta za mirno rješenje, navodi medij Eadaily.

“Nastavit ćemo jačati međunarodnu potporu našoj državi kako bismo natjerali Rusiju da odustane od destruktivnih akcija i krene na put političko-diplomatskog rješavanja rusko-ukrajinskog oružanog sukoba”, izjavilo je ukrajinsko MVP.





Na ovo priopćenje iz Kijeva reagirala je danas glasnogovornica ruskog MVP Marija Zaharova, kazavši kako je Ukrajina više puta dovodila u pitanje sporazume iz Minska, a da nije ispunila nijednu od svojih obveza.

Podsjećamo: Vladimir Putin jučer je potpisao uredbu o pružanju humanitarne potpore stanovništvu određenih područja Donjecke i Luganske regije Ukrajine. U njoj se navodi da je odluka o pružanju potpore donesena „radi zaštite ljudskih i građanskih prava i sloboda, pružanja humanitarne potpore stanovništvu određenih područja Donjecke i Luganske regije Ukrajine i sprječavanja daljnjeg pada životnog standarda uslijed sadašnje ekonomske blokade i nove zaraze koronavirusom”.

U sklopu uredbe, Putin je naložio ruskoj vladi da u roku od mjesec dana poduzme niz mjera za ublažavanje uvjeta za ulazak proizvoda iz dviju pobunjenih ukrajinskih regija na ruska tržišta.





Čelnici nepriznatih republika zahvalili su ruskom predsjedniku na ovom potezu, ističući da će to pomoći njihovim tvrtkama oko širenja prodajnih tržišta, razvoja proizvodnje i povećanja broj radnih mjesta.

Komentari

komentar

You may also like