Rad djece u porastu nakon 20 godina, radi svako deseto dijete

UNICEF svake 4 godine izvješćuje o stanju dječjeg rada u svijetu. Prvi puta nakon 20 godine, rad djece je u porastu.

Od 2000. do 2016., broj djece koja moraju raditi pao je za 94 milijuna. U odnosu na 2016., prošle godine je radilo 8.4 milijuna djece više, pa tako danas radi oko 160 milijuna djece od 5 do 17 godina. To znači da u svijetu skoro svako deseto dijete mora raditi, često i vrlo teške fizičke poslove.

Ono što posebno zabrinjava jest porast broja djece koja rade u dobi od 5 do 11 godina. Također, sve više djece radi u poslovima koje je UNICEF nazvao “opasnim po zdravlje”. Riječ je o poslovima gdje se radi više od 45 sati tjedno, rade se teški fizički poslovi kao što su rudarenje, a djeca su u kontaktu i s opasnim spojevima. Takvi poslovi djeci praktički oduzimaju mogućnost školovanja.

“Gubimo borbu protiv dječjeg rada. Stanje je bilo loše i prije pandemije, ali sada je još gore. Sada, kada smo u drugoj godini globalnog lockdown-a, zatvaranja škola, ekonomskih poteškoća i smanjivanja budžeta obitelji, te iste obitelji moraju donositi odluke koje slamaju srce.”- rekla je direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

S jedne strane, borci protiv ove pojave tvrde da je djeci uskraćeno djetinjstvo. S druge strane, u siromašnim kućanstvima, rad djece doprinosi između 25 i 40% kućnih prihoda, pa ih negdje doslovno čuva od gladi. Najviše dječjeg rada ima u subsaharskoj Africi, Nepalu, Bangladešu, Indiji, Kambodži, Pakistanu ali i u Brazilu i Boliviji.

Komentari

komentar





You may also like