Rađa se američki vojno-tehnološki div: spajaju se Raytheon i United Technologies

foto: preuzeto s portala theverge.com

Sjedinjene Države dobivaju novog vojnog i aeronautičkog diva: spajaju se dvije moćne korporacije Raytheon i United Technologies (UT). Od golemog spiska njihovih proizvoda dovoljno je istaknuti kako Raytheon proizvodi krstareće rakete Tomahawk, a UT – motore Pratt & Whitney, koji se primjenjuju u nevidljivim zrakoplovima 5. generacije F 22 Raptor i F 35 Lightning.

Nova združena tvrtka zvat će se Raytheon Technologies Corp, a smatra se da će posao biti sklopljen u prvoj polovici 2020.g., nakon što United Technologies izvrši podjelu svoga poslovanja. Godišnji prihod združenog biznisa može iznositi 74 milijarde dolara.

UT se dijeli na tri nezavisne tvrtke. Čelnici tvrtke objavili su o velikoj izmjeni svoje strukture u svezi s kupnjom jednog od vodećih proizvođača rezervnih dijelova i elektroničke opreme za avio-industriju Rockwell Collins u studenom prošle godine.

Američki medij The Wall Street Journal navodi kako će novog diva predvoditi predsjednik vijeća direktora i predsjednik uprave UTC Greg Hayes.
Bloomberg navodi kako će najveći dio konglomerata pripasti dioničarima United Technologies, koji će vladati s oko 57% udjela nove tvrtke, a Raytheon s oko 43%. U vijeću direktora Raytheon će dobiti 7 od ukupno15 mijesta.

Greg Hayes, vrlo uspješni menadžer UT, koji će voditi i združenu  tvrtku, izjavio je kako će njihovo spajanje „odrediti budućnost aero-nautičke i vojne industrije“. Inače, Hyes je na čelo United Technologies došao 2014.g. obećavši realizaciju velikih poslova. Osim spomenute kupnje Rockwel Collinsa za 23 milijarde dolara, posao s Raytheonom pretvorit će United Technologies u aero-nautičkog diva, koji će proizvoditi ne samo reaktivne motore i rakete, već i druge elemente, poput radara i elektronike.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like