RAF i njemačke zračne snage presreli ruski zrakoplov blizu Estonije

Ruski zrakoplov presreli su avioni britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF) i njemački borbeni zrakoplovi u blizini estonskog zračnog prostora za vrijeme prve zajedničke vježbe ovakvog tipa dva NATO saveznika. Dva britanska i dva njemačka zrakoplova Typhoon poletjela su jučer kada, navodno, ruski zrakoplov za nadopunu gorivom nije komunicirao s estonskom kontrolom zračnog prometa, prenosi The Independent.

Presretanje dolazi u trenutku kada se Ujedinjeno Kraljevstvo priprema od Njemačke preuzeti vođenje NATO misije u Estoniji, koja graniči s Rusijom. Jučer su također ruski borbeni zrakoplovi oborili američku bespilotnu letjelicu s neba iznad međunarodnih voda u Crnom moru.

Ministarstvo obrane UK naglasilo je “rutinsku” prirodu misije, ali dolazi usred napetosti između Zapada i Rusije oko invazije na Ukrajinu. Ministar oružanih snaga James Heappey rekao je: “NATO nastavlja činiti temelj naše kolektivne sigurnosti. Ovo zajedničko razmještanje Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke na Baltiku jasno pokazuje našu kolektivnu odlučnost da odgovorimo na svaku potencijalnu prijetnju granicama NATO-a, istovremeno pokazujući našu zajedničku snagu”.

Pilot Typhoona iz RAF-ove 9. (bombarderske) eskadrile, kojeg Ministarstvo obrane nije imenovalo, rekao je: “Bili smo natjerani da presretnemo zrakoplov koji se približavao estonskom zračnom prostoru. Identificirali smo ga i pratili dok je prolazio blizu zračnog prostora NATO-a. Mi ćemo presresti sve zrakoplove koji ne komuniciraju s kontrolom zračnog prometa ili nisu na odobrenom planu leta kako bismo bili sigurni da znamo o čemu je riječ i kako bismo održali sigurnost leta za sve korisnike zračnog prostora”.

“Kao pilotu borbenog aviona ovo je bio rutinski posao, iako sam letio zajedno s njemačkim kolegom. Jasno je da su se sav naš trening i naporan rad isplatili jer smo besprijekorno radili zajedno”, tvrdi pilot. Zapovjednik RAF-ovog 140 ekspedicijskog zračnog krila, Scott Maccoll, rekao je da je bilo “sjajno” vidjeti britanske i njemačke snage kako “djeluju kao jedan tim”. 

Komentari

komentar





You may also like