Raketama napadnuta američka baza u Siriji

Američka vojna baza u sirijskoj regiji Deir ez-Zor jučer je napadnuta raketama od strane nepoznate oružane organizacije, pri čemu je ranjeno nekoliko američkih vojnika, izvješćuje televizija Al Mayadeen sa sjedištem u Bejrutu.

Navedeni napad izvršen je na bazu američkih vojnika smještenu u blizini plinskog polja Konoko, na sjevernom dijelu spomenute sirijske regije.

Još uvijek nema službene potvrde ove vijesti od strane Pentagona, State Departmenta ili predstavnika koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Država u Iraku i Siriji.

Podsjećamo: nakon  što je prethodna administracija SAD-a na čelu s Donaldom Trumpom povukla američke vojnike iz Sirije u Irak uoči turske vojne operacije Izvor mira na sjeveru te zemlje, uz granicu s Turskom, na prostorima većinski naseljenim kurdskim stanovništvom – naknadno je donesena odluka o njihovom djelomičnim povratku. Kako su mnoge od ranije napuštenih američkih baza u područjima koja su bila zahvaćena turskom operacijom ili su im gravitirala u međuvremenu prešle u ruke ruskih ili snaga sirijske vojske, američki vojnici nove su baze izgradili južnije, u regiji Deir ez-Zour, u blizini naftnih i plinskih nalazišta koje nadziru prokurdske postrojbe Sirijske demokratske snage (SDF).

Sirijski ministar nafte Basam Tomeh prošli je tjedan osudio američku kontrolu nad većinom nafte na sjeveroistoku zemlje te je kazao kako djeluju “kao gusari”, koji „ciljaju na sirijsko naftno bogatstvo i tankere”.

“Ono što se događalo tijekom Sirijskog rata nije se dogodilo u niti jednoj zemlji, u smislu sprječavanja da koristimo naše bogate resurse, a istovremeno sprječavajući da u našu zemlju dođu osnovne namirnice”, kazao je Tomeh za državnu televiziju.
Komentari

komentar

You may also like